Is de vegetarische rookworst van Unox lekker? Ik vind van wel. Zout, rokerig en vol smaak. Umami.
In de krant stond een smaaktest waarbij vier rookworsten werden getest:
- de Hemaworst,
- een ambachtelijke worst,
- de vegan Roockworst van de Vegetarische slager,
- de vegetarische rookworst van Unox.
Het smaakpanel was unaniem: de vegan roockworst is niet te vreten en de vegetarische rookworst van Unox is maar ietsje beter.
Ik ben het er niet mee eens en vind hem lekker. Maar ik vergelijk de vegetarische rookworst dan ook niet met een vleesworst. Ik wilde gisteren stamppot boerenkool maken en ik vind het leuk als daar een rookworst bovenop ligt. En die worst moet natuurlijk smaakvol zijn: zout, rokerig, vol umami. Hij hoeft niet te smaken als een Hemaworst, want het is sowieso jaaren geleden dat ik die geproefd heb, want ik al mijn driekwart leven vegetarisch. Dus dat vergelijk vind ik onzinnig.
Is de Unox vega-rookworst lekker? Ik vind van wel. Bovendien heeft hij een mooie kleur en hij is rond. De vegan Roockworsten van de Vegetarische slager zijn recht, net knakworsten, en dat vind ik niet leuk. Dat slaat nergens op hoor, Zoon3 heeft geen verschillend gevoel bij een ronde of rechte rookworst. Maar ik vind het leuk dat de vega-rookworst van Unox rond is. Hij is niet vegan zoals die van de Vegetarische slager, want er zit ei in. Dat vind ik OK, ik heb geen probleem met ei.
Ik vind deze rookworst een fijne aanvulling op het vegetarische assortiment. Want boerenkool met tofublokjes en champignons vind ik eigenlijk niets, dus ik at nooit stamppotten. Dat is nu voorbij. Dus help Unox een beetje en koop deze vegetarische versie. Zodat hij veel verkocht wordt, het een beetje meer normaal wordt en ze doorgaan met deze rookworst.
Wat een leuk blog is dit zeg! Ik ben hier per toeval op geraakt en ben gelijk fanatiek aan het teruglezen. Ik ben ‘flexitariër’; thuis bereid ik vlees noch vis, maar bij op bezoek bij anderen eet ik wat de pot schaft. Echter, een keer per jaar neem ik een rookworst mee uit het dorp waar mijn ouders wonen. Daar heb je een vleesboerderij waar ze af en toe een dier slachten en dan biologisch vlees verkopen. En laat dat nu echt heerlijke worst zijn, in niets te vergelijken met de worsten uit de supermarkt. Die worsten at ik nooit graag en ik heb nooit de lofzangen van anderen begrepen. Ik ga dus ook niet aan de vega-Unox, maar blijf genieten van heel af en toe een luxe rookworst.
LikeGeliked door 1 persoon
hoi Nini, dank je wel! Een echte zelfgemaakte rookworst van een biologische boerderij, hmm, die zou ik ook wel lusten. Dat is op en top echte duurzaamheid. Die Unox-rookworst is handig voor mensen met weinig vega-ervaring en dan ineens iemand te eten krijgen die vega eet. Kun je toch je vertrouwde stamppot maken met een vega rookworst erbovenop. Ik kan wel raden waar het gesprek tijdens het eten over gaat…. Maar echt leuk dat je mijn blog leuk vind, ik word nu echt vrolijk.
LikeLike
Zowel de Hemaworst als de ‘gewone’ Unoxworst vind ik viesvet. Zout scoort bij mij ook slecht. Een rookworst mag van mij goed gekruid zijn en dan beland ik bij de “magere” uitvoering van wat huismerken. Ik ben geen vegetarier, maar doe wel vrij lang met een rookworst. In het algemeen eet ik weinig vlees.
LikeGeliked door 1 persoon
Goed bezig! Ik eet wel vegetarisch, maar zout en vet vind ik wel lekker.
LikeLike
Het traditionele advies, uit de medisch/wetenschappelijke hoek, voor sterke botten is:
– vitamine D (het hele jaar door bijslikken is voor de meeste mensen geen luxe, maar vette vis en zonlicht helpen ook); je kunt via de huisarts laten bepalen hoe de vitamine D in je lichaam erbij staat; ook dit is voor de meeste mensen geen luxe want 80 % heeft gebrek)
– calcium, in het Nederlandse dieet komt die vooral uit melkproducten zoals yoghurt en kaas
– gewicht dragende lichaamsbeweging zoals wandelen, minstens een half uur per dag.
Voor je botten kun je volgens mij prima vegetariër zijn; veganist wordt lastiger.
LikeGeliked door 1 persoon
Over de opname van eiwitten bestaan rare ideeen.
Als je eerst vlees als de standaard vast stelt en je daarna andere eiwitbronnen hiermee gaat vergelijken krijg je natuurlijk een vertekend beeld.
Door te varieren met allerlei plantaardige eiwitbronnen kom je ook aan voldoende eiwitten, mineralen en vitaminen.
Eenzijdig eten, met het geijkte Nederlandse vlees, aardappelen en groenten is niet de standaard waarvoor ons spijsverteringsstelsel is opgebouwd. Gevarieerd eten is wel noodzakelijk voor ons menselijk lichaam.
En met plantaardige eiwitbronnen kan dat uitstekend.
Duurzame groet,
LikeGeliked door 1 persoon
Ik heb er niks mee want ik moet vlees eten van mijn specialist om mijn botten gezond te houden. Wel fijn voor degene die het wel eten.
LikeGeliked door 1 persoon
Vlees eten om je botten gezond te houden? Daar heb ik nog nooit van gehoord.
LikeGeliked door 1 persoon
Vlees eten, ja, dat vind ik ook boeiend. In 2015 kwam ik in het ziekenhuis terecht bij een neuroloog die van mening was dat ik een gehaktbal (met appelmoes en aardappel) moest eten voor … ja, waarvoor eigenlijk? Maar in ieder geval moesten er giftige medicijnen (haldol) worden toegepast om me hiertoe te dwingen. Of, in hun eufemistische ‘Newspeak’: ‘om haar meegaand te maken’.
Artsen hebben in het algemeen heel weinig kennis op het gebied van voeding. Ze hebben er in hun opleiding nauwelijks les over gehad. Dat neemt niet weg dat ze menen er zo deskundig in te zijn, dat ze patiënten hierin mogen adviseren en zelfs dwingen. Alsof ze alwetend en almachtig zijn.
Nee, ik heb ook nog nooit gehoord of gelezen dat vlees nodig is om je botten gezond te houden. Beweging is nodig om je botten gezond te houden.
LikeLike
Het eiwit uit vlees wordt sneller opgenomen heb ik begrepen.
LikeGeliked door 1 persoon
er wordt nogal wat gereageerd op mijn blog op deze opmerking van jou. Over eiwitten en vlees. Met als strekking de twijfel of een specialist ook een voedingsdeskundige is.
LikeGeliked door 3 people
Dank je voor het samenvatten Mathilde. Ik ben hier te veel emotioneel betrokken om het kort en bondig te zeggen.
LikeGeliked door 1 persoon
Ik ken mensen met coeliakie, want dat heb ik, die na jaren vegetarisch eten weer aan het vlees moeten en dat komt niet van mijn specialist, wat overigens een goeie specialist was.
Wat ik ook niet begrijp is dat bijna iedereen vleesloos is maar dat de schappen in de winkels er nog steeds vol mee liggen. Dat heeft geen betrekking op rookworst natuurlijk.
LikeGeliked door 1 persoon
Coeliakie, dat lijkt me zo ingewikkeld. wow. Daar schrijf je nooit over (aan jou de keuze hoor). Maar eet in jouw omgeving echt bijna iedereen vleesloos? In mijn kennissenkring eten de meesten vlees.
LikeLike
Ik ben er inmiddels aan gewend om glutenvrij te eten dus weet niet beter. Ik knapte er ontzettend van op dat was voor mij het belangrijkste. Nee ik denk dat de meeste Friezen een heel andere instelling hebben en eten de ouderen allemaal nog vlees.
LikeGeliked door 1 persoon
Los van wel/niet vergelijken met Hemaworst, vind ik deze rookworst een goede aanvulling in het supermarktassortiment.
Ik vind dit praktisch voor mensen die af en toe een vegetariër op bezoek hebben en die stamppot met worst voor willen zetten. Die gaan echt niks met seitan maken. Ik denk dat ik hem zeker een keer gebruik in de boerenkoolquiche, daarvan heb ik een lekker recept wat je ook als lunch koud kan eten.En dan uitdelen aan de vegetariers…ja, ik ben wel blij met die vegetarische worst.
LikeGeliked door 2 people
Eens, de doelgroep is juist degene die vegetarisch koken een beetje ingewikkeld vinden. I
LikeLike
Jaren geleden heb ik in een sentimentele bui eens een stuk rookworst van de Hema gegeten. Ik dacht dat ik wat miste omdat iedereen hier altijd zo lyrisch over is. Ik had natuurlijk ook al jaren en jaren niet zoiets in mijn mond gehad. In plaats van verschrikkelijk lekker, vond ik hem verschrikkelijk vies. Bah! Smerig gewoon. Kortom, ik was meteen genezen.
Ooit at ik zulke dingen, toen vond ik ze niet vies. Mijn smaak moet veranderd zijn.
Unox vegetarische rookworst ga ik niet proberen want die herinnert me te veel aan die vieze Hema rookworst.
LikeGeliked door 2 people
Zelf Seitan maken?
Daar heb ik nooit bij stil gestaan.
Het zal mijn luie karakter zijn wat mij tegenhoud …..
Luie groet,
LikeGeliked door 1 persoon
Ik heb beide vegetarische rookworsten geproefd en vond ze beide echt niet lekker. Ik eet ook al jaren vega dus vergelijken doe ik ook niet. Jammer, maar ik ben superblij met alle goede ontwikkelingen op het terrein van vegetarisch eten. Groet, Manon.
LikeGeliked door 2 people
ik zit nu achter de rest rodekool van gisteren, die ik heb opgewarmd in de oven met plakjes vegarookworst eroverheen en daaroverheen plakjes kaas. Heerlijk.
LikeLike
Ik ben gek op Seitan. Maar bij de Appie heb ik nog nooit Seitan gezien.
Vleesloze groet,
LikeLike
ik kom nooit bij AH maar om de prijzen te vergelijken keek ik op hun site. Je kunt seitan dus wel online bestellen bij appie.
LikeLike
Nieuwsgierig geworden door je warme pleidooi. Ik ga ‘m proberen, die vega variant van Unox. Vanavond nog!
LikeLike
Maar niet vergelijken met een echte ambachtelijke rookworst van de slager he. Die vergelijking is niet eerlijk vind ik, en ik geloof direct dat de rookworst van de slager lekkerder is. Heb je mee-eters? Als je nou niets zegt, zouden die het dan proeven? Of eten ze al kletsend gewoon door, zonder iets te proeven? Dan moet het zeker lukken.
LikeLike
Een smakelijke eiwitbron vind ik lekker.
Maar nepvlees blijf ik nep vinden.
Diervriendelijke groet,
LikeLike
Ach, vergeet dat het nepvlees is en geef hem een kans. Het is ook semantiek: een bal, kroket en burger hoeven inmiddels geen vlees meer te bevatten, maar zo’n langwerpig gevuld zakje nog wel. Oorspronkelijk was dat zakje natuurlijk van darm, maar sinds dat nagemaakt kan worden, kun je het wat mij betreft ook met bonengehakt of kaas vullen. Nu nog een Nederlands woord voor zo’n langwerpig dichtgebonden zakje, en dan kom je toch bij worst uit.
LikeLike
Je hebt gelijk
Vleesloze groet,
LikeLike
Fijn dat jij hem wel lekker vind. De meningen zijn inderdaad verdeeld hierover. Maar zoveel mensen zoveel smaken toch? ik heb gekeken maar ga hem niet kopen. Ten eerste vind ik hem superduur en ten tweede word ik niet vrolijk als ik zie wat er in zit. En nou was ik al niet zo gek op worst toen ik nog vlees at. Ik houd het dus gewoon op seitan als ik stamppot maak en door de gerookte paprikapoeder die ik er door doe heb ik ook een rokerig smaakje. Ook weet ik precies wat er in zit als ik het zelf maak en kost het me ongeveer een vierde van wat de worst zou kosten.
LikeGeliked door 1 persoon
Absoluut, ieder zijn smaak. Ik vind de worst niet duur. Seitan kost bij de AH 4 euro voor 350 gram, de rookworst 4 euro voor 250 gram. Aangezien in de pot seitan echt wel 100 ml water zit die je weggooit, is de prijs dus gelijk. De rookworst is nu als introductie in de aanbieding. Seitan vind ik ook wel lekker, klopt, maar wel veel gluten. Ik vind het een goed initiatief dat ook mainstream Unox vegetarisch gaat maken. Seitan krijg je er volgens mij bij de massa niet in.
LikeLike
Ja ik maak seitan altijd zelf en de basis is gluten. Ik meng de gluten ( meel waar het zetmeel uit is verwijderd) altijd met vega bouillon , kruiden, en soms met de helft tofu of gemalen kikkererwten. Dan kook ik het in bouillon of stoom ik het. Of maak ik het gaar in de oven. Ligt er maar net aan hoe ik het verder wil verwerken.
Glutenmeel koop ik per 5 kilo bij de molen. Ik koop nooit seitan uit een potje.
LikeGeliked door 1 persoon
Ja dat is een goed idee en niet zo lastig te doen. Ik doe het ook wel eens. Maar mijn punt is dat dit voor veel mensen een te ver van mijn bed show is, dat ze liever eenvoudig een rookworst kopen, het liefst bij een normale supermarkt. Deze rookworst past binnen hun zoekgebied. Seitan uit een potje is overigens lang niet zo lekker als die zelfgemaakte. Maar goed, dat terzijde. Ik blijf erbij dat als we willen dat vegetarisch eten normaal voor iedereen moet worden, de alternatieven bij de supermarkt verkrijgbaar moeten zijn tegen een redelijke prijs. De vegaworst is duurder dan de vleesworst, helaas. Maar vlees heeft nou ook geen redelijke prijs, veel te goedkoop. Ik vind het ook goed dat de vegaworst in het schap van de rookworsten ligt, en niet in het vegaschap.
Intussen gaan jij en ik gewoon op onze eigen manier verder en zo rekken we de grenzen op van wat mogelijk is. Maar Unox rekt de grens op van wat normaal is, en dat is ook nodig.
LikeLike