In de supermarkt stop ik fruit en groente altijd in een papieren zak. Maar wat zie ik: die zak mag niet bij het oud papier, want heeft een plastic venster. Ik word daar niet goed van.

Dat venster zit er waarschijnlijk in opdat de kassamedewerker kan zien dat ik eerlijk ben geweest. Net zoals ze dat kunnen zien bij een plastic zakje. Zo’n plastic zakje kan bij het plastic afval, maar nu komt het: die papieren zak moet bij het restafval. Niet bij het oud papier, want er zit teveel plastic in, en niet bij het plastic afval, want er zit teveel papier in.

Tja, zo komen we dus nooit ergens. Het mag niet zo zijn dat plastic beter is voor het milieu dan papier. Immers, plastic wordt gemaakt van olie wat opraakt, dat zakje gebruiken we 5 minuten en vervolgens ligt het afval nog miljoen jaar op de aarde. Tenzij je het verbrandt, dan kunnen we er energie mee opwekken. En daarmee kunnen we bijvoorbeeld een papier fabriek laten draaien, of een huisje verwarmen. tja, iets zegt me dat je dan beter de olie kunt verbranden dan er eerst plastic van te maken. Het klinkt als een stomme omweg.

In ‘mijn’ supermarkt weeg je het product zelf af zonder zakje en stopt het er dan in. Bij andere supermarkten weegt de kassamedewerker, en die weegt met zakje. Dat moet dus een standaard zakje zijn, anders klopt de prijs niet. Ik ga morgen een zakje van huis meenemen en dat hergebruiken. Ik begrijp niet dat ik hier niet eerder op gekomen ben. Das Berlin-effekt?