Is de vegetarische rookworst van Unox lekker? Ik vind van wel. Zout, rokerig en vol smaak. Umami.

In de krant stond een smaaktest waarbij vier rookworsten werden getest:

  • de Hemaworst,
  • een ambachtelijke worst,
  • de vegan Roockworst van de Vegetarische slager,
  • de vegetarische rookworst van Unox.

Het smaakpanel was unaniem: de vegan roockworst is niet te vreten en de vegetarische rookworst van Unox is maar ietsje beter.

Ik ben het er niet mee eens en vind hem lekker. Maar ik vergelijk de vegetarische rookworst dan ook niet met een vleesworst. Ik wilde gisteren stamppot boerenkool maken en ik vind het leuk als daar een rookworst bovenop ligt. En die worst moet natuurlijk smaakvol zijn: zout, rokerig, vol umami. Hij hoeft niet te smaken als een Hemaworst, want het is sowieso jaaren geleden dat ik die geproefd heb, want ik al mijn driekwart leven vegetarisch. Dus dat vergelijk vind ik onzinnig.

Is de Unox vega-rookworst lekker? Ik vind van wel. Bovendien heeft hij een mooie kleur en hij is rond. De vegan Roockworsten van de Vegetarische slager zijn recht, net knakworsten, en dat vind ik niet leuk. Dat slaat nergens op hoor, Zoon3 heeft geen verschillend gevoel bij een ronde of rechte rookworst. Maar ik vind het leuk dat de vega-rookworst van Unox rond is. Hij is niet vegan zoals die van de Vegetarische slager, want er zit ei in. Dat vind ik OK, ik heb geen probleem met ei.

Ik vind deze rookworst een fijne aanvulling op het vegetarische assortiment. Want boerenkool met tofublokjes en champignons vind ik eigenlijk niets, dus ik at nooit stamppotten. Dat is nu voorbij. Dus help Unox een beetje en koop deze vegetarische versie. Zodat hij veel verkocht wordt, het een beetje meer normaal wordt en ze doorgaan met deze rookworst.