sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Sokkenwol

Sokkenwol, is het echt mogelijk daarover te schrijven? Jazeker! Er zijn zoveel merken, soorten, diktes, materialen, kleuren, effen of gemêleerd. Ik schrijf regelmatig over mijn ervaringen met sokkenwol.

Sokkenwol moet sterk zijn, daarom is wol met polyamide geschikt. Een sjaal moet juist warm zijn: wol of acryl is prima, polyamide is niet nodig. Welke breiwol is waarvoor geschikt?

Lees meer over het herkennen van wol met polyamide, wol, katoen en acryl.

Ik vind het belangrijk dat geld goed terecht komt. Duurzame sokkenwol dus.

sokkenwol met polyamide

De meeste sokkenwol bestaat uit een mengsel van wol en polyamide. Polyamide, beter bekend als nylon, is sterk maar niet warm. Denk maar aan panties, die zijn van zuiver polyamide gemaakt. Zuiver wollen sokken zijn heerlijk warm in de winter en koel in de zomer, en absorberen bovendien zweet en geurtjes, maar na een tijd vallen de gaten erin.
Acryl is niet geschikt voor sokken, behalve voor babysokken. Acryl is lekker warm maar echt niet sterk genoeg voor sokken. Probeer maar: je trekt een breidraad zo stuk. Polyamide niet, polyamide snijdt in je vingers. au!

vegan sokkenwol 

Er bestaat ook wolloze sokkenwol. Ik brei regelmatig vegan sokken met sokkenwol op basis van plantenvezels zoals katoen, viscose van bamboe, hennep of soja, gecombineerd met polyamide. Dit levert heerlijk zachte vegan sokken op, die sterk zijn maar minder warm dan wollen sokken. Deze sokkenwol is bij uitstek geschikt voor zomersokken en voor mensen die vegan leven.

dunne en dikke sokkenwol

Je hebt dunne en dikke sokken, dus ook dunne en dikke sokkenwol. Hele dikke sokkenwol is bijvoorbeeld de wol voor dikke sportieve geitenwollen sokken: hierbij worden twee of drie draden van verschillende kleur samen getwijnd, wat het typische gestippelde effect geeft van Noorse en geitenwollen sokken.

effen en kleurtjes

Effen sokkenwol bestaat, maar waarom zou je sokken kopen die je ook in de winkel kunt kopen? Dus breien we sokken in prachtige verloopkleuren. Hiermee brei je sokken met vlekjes, streepjes of zelfs met randjes die lijken op ingebreide motiefjes. Het breien  met verloopgaren is een verslavend feest, want het blijft een verrassing wat eruit komt. Elke sok is anders. Het is daarbij een uitdaging om twee dezelfde sokken te breien!

zuinigheid met vlijt

Goede sokkenwol is duur. Gelukkig zijn er best mogelijkheden om op de kosten van een paar sokken te besparen terwijl je wel die prachtige sokkenwol met verloopkleuren gebruikt.

Tenslotte: hoe brei je mooie sokken van wolresten?

Veel plezier met het breien van sokken!