sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Hielen

Een sok is niet meer dan een zak met een driedimensionale uitstulping voor de hiel. Er zijn heel wat manieren om die hiel driedimensionaal te vormen. Hier een overzicht van de hielen die ik brei.

Tip: maak een hele serie babysokjes met allerlei verschillende hielen en berg ze op in de vakjes van een theekist. Jouw portfolio!

jojohiel

De jojohiel is een klassieke hiel die wordt gevormd met verkorte toeren. Hij is niet lastig te breien, wel is het lastig geen ‘gaatjes’ te krijgen aan de zijkanten van de sok. De hiel is symmetrisch, het maakt dus niet uit of je bij de tenen of bij de boord begint. Brei de jojohiel.

boemeranghiel

Bij de boemeranghiel, net als bij de jojohiel, maak je de hielvorm door middel van verkorte toeren. Bij de jojohiel brei je de twee hielhelften direct na elkaar, bij de boemeranghiel brei je er enkele hele rondes tussen, zie het witte bandje over de wreef. Hierdoor is het eigenlijk een verbeterde versie van de jojohiel, omdat hierbij de ‘gaatjes’ minder snel ontstaan. De hiel is symmetrisch, het maakt dus niet uit of je bij de tenen of bij de boord begint te breien. Brei de boemeranghiel.

achterafhiel

De achterafhiel geeft hetzelfde resultaat als de jojohiel, maar hierbij brei je eerst de sok als een lange zak, knip je op de plek van de hiel een draad open, en brei je achteraf de hiel erin.

Franse hiel

De Franse hiel is een van de hielen met hielflap: grote en kleine hiel. Hij lijkt sterk op de Hollandse hiel. Het verschil zit hem in de kleine hiel onderop: bij de Hollandse hiel is die rechthoekig, bij de Franse hiel trapeziumvormig. De Franse hiel is daarmee net iets minder grof dan de Hollandse hiel, maar het verschil is minimaal. De trapeziumvorm is toe up heel gemakkelijk te breien. Brei de Franse hiel.

Hollandse hiel

De Hollandse hiel geeft een prachtige sok met hielflap aan de achterkant, die vaak in versterkte steek wordt gebreid. Dit levert een stoere sok op. Van alle hielen geeft de Hollandse hiel de meeste ruimte aan de wreef, en is dus geschikt voor grove voeten. Brei de Hollandse hiel.

Fleegles hiel

Fleegles hiel kwam ik tegen op een blog van een Canadese breister die haar eigen hiel had bedacht. De hiel wordt gevormd door een spie en een halve jojohiel, zie foto. Hij geeft ongeveer dezelfde vorm als de boemeranghiel, en is daarmee vooral geschikt voor smalle fijne voeten. Brei Fleegles hiel.

tomatenpartjeshiel

Hier heb ik geen plaatje van. Je breit het als de achterafhiel, maar in plaats van een jojohiel erin te breien, brei je de minderingen regelmatig verdeeld zoals bovenop een muts.

Duitse bandhiel

Op Amerikaanse sokkenbreiblogs lees ik dat we deze hiel veel tegen komen in oude patronenboeken. En dat het een Duitse hiel is. Maar op Duitse sokkenbreiblogs kom ik hem nergens tegen. Aan de hand van een foto en een beschrijving op een Amerikaans blog ben ik tot dit model gekomen. Achterop de hiel loopt een verticale band, links en rechts daarvan wordt gemeerderd. Brei de Duitse bandhiel.