sprokkelen

duurzaam leven in een sociale samenleving.

Speciale rondbreitechnieken

Een lange naald

Kun je iets kleins breien op een lange rondbreinaald? Jazeker.

Continentaal breien

Twee sokken tegelijk brei je op een lange rondbreinaald. Als je dat nog nooit gedaan hebt, is dat even wennen. Op een rondbreinaald kun je niet breien met de breidraad in je rechterhand. Op youtube zijn filmpjes te vinden over het breien met de draad in je linker hand. Zoek op Continentaal Breien.

Magic loop

In het begin dacht ik dat je truien op een lange rondbreinaald breit, en mouwen en sokken op kleintjes. Dat is onzin. Kleine dingetjes zoals telefoonhoesjes, sokken en mouwen kun je prima op een lange rondbreinaald breien. Op Youtube zijn ook hierover heel wat filmpjes te vinden, zoek op Magic Loop. Het idee is dat je de steken splitst in een voor en achterkant, en aan de linkerkant een lange krul van het slappe stuk uit laat steken.

Naadjes breien

Als je de twee sokken een voor een breit, of bijvoorbeeld twee mouwen na elkaar breit, wil je op een handige manier de gebreide toeren kunnen tellen. Daarom brei je een naadje.

Met twee kleuren breien

Dit is op een rondbreinaald gemakkelijk als je althans motiefjes breit waarbij je beide draden meeneemt. Als je bijvoorbeeld een cirkel inbreit in een tweede kleur, zit de draad voortdurend aan de verkeerde kant. In dat geval kun je beter heen en weer breien (dat kan ook op een rondbreinaald natuurlijk).

Meer tips over het breien met meer kleuren.

En tips over de averechte toer als je met meerdere kleuren werkt en niet in het rond breit.

Motief op de kop breien?

Sommige motieven kun je niet zomaar op de kop inbreien, omdat een v nou eenmaal anders is dan een ^. Een ^ is een leuk oortje bijvoorbeeld, en een v een mondje. Meer tips over dit effect.

Effen sokken met patronen

Ik raad je aan ook eens sokken van effen garen te breien. En dan los te gaan met ajourpatronen of met kabels.

Veel plezier!