Iedereen een fijn nieuw jaar! Mijn werkweek is weer begonnen; even iets tussendoor.

Een naaiklusje dat ik in de lange periode van afwezigheid op dit blog heb gedaan, is het aanpassen van een coltrui. Het was ongeveer een kwartiertje werk.

Ik had een fijne gekochte grijze trui waarin ik niet kon viool spelen vanwege de grote col. Daar heb ik geen foto van, maar je moet je zo’n vrij wijde driedubbele col voorstellen. De col was 30 cm lang en 80 cm wijd.

Op een dag had ik er genoeg van en heb ik die col doorgeknipt boven de linkerschouder. Beetje naar voren, daar waar bij een raglantrui de mouw tegen het voorpand zit. Bij het knippen heb ik keurig verticaal geknipt op een rij breisteken.

De rand heb ik omgezigzagd (ik heb geen overlockmachine) als voorzorgmaatregel bij gepruts bij de volgende stap en om de rand iets meer stevigheid te geven dat hij bij de volgende stap niet uitrekt.

Vervolgens heb ik zwart biaisband om de rand heen gezet. Daarbij waren maar vier aandachtpuntjes, eigenlijk was het supersimpel:

  • De lengte van het biaisband is dus in mijn geval 2 keer 30 cm plus aan beide uiteinden 2 cm inslag. Als je zomaar een stuk biaisband pakt zonder die lengte even uit te meten, dan is de kans groot dat je de zijrand van het breiwerk teveel uitrekt.
  • De twee uiteinden moeten er netjes uitzien.
  • De binnenkant van de col wordt de zichtbare kant en die kant van het biaisband moet dus het netst worden.
  • Ik zag tegen het hoekje bij de halsopening op, maar de oplossing bleek om dat niet als een hoekje te zien maar de col uit te leggen en ‘rechtdoor’ te naaien. Zie ook de foto.

Ik ben super blij met het resultaat. Ik heb dit nou al meer dan een jaar zo, heb de trui deze winter regelmatig aan

Jeetje wat krijg ik een oude kop.