Ik ben in de avonduren een softshelljas voor mezelf aan het naaien. Het wordt supermooi, het is best veel werk maar het kost bijna niets. Ik maak het omdat mijn vorige op was. En op bij mij betekent echt op, anderen vonden hem vorig jaar al op.

Dus ik heb mijn geliefde softshelljas in de kliko gedumpt en had niks meer. Toen moest ik wel en zocht bij de Scapino en Bever maar vond niet wat ik zocht. Ik vond wel een fijn vest en dat heb ik gekocht. En daar heb ik spijt van. Het is een prima vest, maar ik had me voorgenomen om minder te kopen, meer zelf te maken en sowieso mijn garderobe in te krimpen. Dus ik prent het mezelf nog maar eens in: IK NAAI MIJN KLEREN ZELF TENZIJ….

In dat tenzij zit het hem. Outdoorkleding is van bijzondere stof en die verkopen ze hier niet op de markt. Dus outdoorstoffen horen onder de tenzij. Het vest is van bijzondere stof. Maar de mouwen zijn net iets te lang, en de kleur is net iets te licht. Het is verder prima, ik heb het dagelijks aan, maar het niet 100% perfect.

Softshell kan ik op de markt kopen, en omdat ik mijn zuurverdiende centjes aan een eigenlijk overbodig vest had uitgegeven, ben ik nu zelf mijn softshelljas aan het naaien. En dat is eenvoudiger dan ik dacht.

Dus softshell gaat voortaan horen in de lijst van zelfgemaakte kleding. Wow, het lijstje breidt zich uit. Een softshelljas voelt wel echt een trede hoger dan een pyamabroek, vind je niet? Geloof me, ik ben echt geen supergoede naaister. Wat ik kan naaien, kan iedereen. Ik heb het mezelf aangeleerd, gewoon met de Burda en de handleidingen die daarin staan. Hier mijn lijstje:

  • ondergoed: niets bevredigenders dan zelfgemaakt ondergoed. Ik heb een perfect patroon gemaakt en dat herhaal ik al jaren.
  • pyamabroeken: bij een pyamabroek is alleen de tailleband een dingetje. Ik heb een keer een pyamabroek gekocht met een zwarte tailleband. Toen de broek op was, was de band nog goed. Ik heb van de pijpen een patroon gemaakt, en zo een keer per jaar maak ik daar een nieuwe broek van met de oude band.
  • gewone jurken: ik heb twee patronen die ik afwissel en oneindig varieer. Het patroon heb ik op mijn eigen lichaam aangepast, dus elke jurk past en staat. Bijzondere jurken koop ik.
  • gewone broeken, bloesjes en shirts: hetzelfde verhaal: ik heb een patroon aangepast en dat patroon herhaal ik gewoon. Bijzondere dingen koop ik.
  • fleecevesten: ook hiervoor heb ik een gekocht patroon aangepast en sindsdien maak ik mijn (fleece)vesten helemaal zoals ik het wil, met twee fijne zakken om mijn handen in te hangen en een binnenzak erachter, geen capuchon wel een hoge kraag, en met een ophanglusje. In een kleur die ik mooi vind en die me staat. De rits is grijs en hergebruik ik. Omdat ik het patroon goed ken, ben ik in een middag klaar. Het patroon werkt ook met andere stof dan fleece. Dus ik hoef nooit meer outdoorvesten en zo te kopen. Maar ik ben verliefd op outdoorkleding, dus als ik in de Bever ben dan koop ik iets; gelukkig is die ver weg.
  • en sinds deze week dus: softshelljassen.

Nou gebruik ik voor de jas hetzelfde patroon als voor het fleecevest, dus het kan zijn dat hier een haakje ontstaat: die twee worden exact even groot en dan zit het vest vast niet lekker onder het softshelljack. Leuk, dan heb ik weer wat te puzzelen.

Naai jij je eigen kleding? En zo ja, wat wel en wat niet?