Ik heb een stoompan. Dat zijn twee pannen op elkaar waarbij de bovenste gaatjes in de bodem heeft. In de onderste doe je een laagje water, in de bovenste groente. Deksel erop en stomen maar. Ik zet het water op terwijl ik de groente ga schoonmaken. De bovenste pan gebruik ik meteen als vergiet. Als de boontjes zijn afgehaald of de bloemkool in roosjes is verdeeld, is het water aan de kook. Dus stomen verkort ook nog eens de tijd dat ik bezig ben!

De mijne is van ouderwetse wolkenemaille, zo leuk. Ik heb hem al jaren en gebruik hem bijna dagelijks. En nee, schoonmaken is niet veel werk: in de onderste zit tenslotte alleen maar water plus wat groentesap, dus afwassen daarvan is niet meer dan leeggooien en omspoelen. Daar heb je geen zeep voor nodig.

Wij stomen al onze groenten zoals boontjes, bloemkool en broccoli. Maar ik doe er meer mee:

  • Koude rijst van de vorige dag opwarmen. Water koken onderin, en de koude rijst in de bovenste pan. Dit levert de perfecte rijst op. Ik weet niet of er stoompannen zijn die daarvoor te grote gaten zijn. Voor couscous zijn de gaten van mijn pan te groot: het is meer een vergiet dan een zeef.
  • Koude macaroni opwarmen. De macaroni wordt niet plakkerig maar wel een beetje papperig.
  • Aardappeltjes koken. Tja, dat doe ik eigenlijk niet zoveel.
  • In de winter verwarm ik wel eens mijn kersenpitten-nekkussen erin. Ik heb immers geen magnetron. Maar dat is niet echt ideaal, want hij wordt wel nat door de stoom.

Ik eet geen vlees, maar het schijnt dat je er ook prima vlees en vis in kunt garen.

Heb jij tips voor mij? Wat kun je nog meer met een stoompan?