Iemand bood me thee aan. Meestal krijg ik dan een kopje heet water met daarnaast een kistje met verschillende theezakjes. Deze man zette een grote pot thee en gebruikte daarvoor losse thee van Ahmad. Die thee gebruik ik ook, en we praatten er een tijdje over door.

In een doos losse thee van Ahmad zit 500 gram thee. Hoeveel die kost hangt van de soort en van de winkel af, maar voor 5 euro ben je zeker klaar. Een cent per gram thee. De thee is geurig en vol van smaak. Er zijn verschillende traditionele smaken zoals kardemonthee of earl grey met bergamotolie. Altijd, echt altijd, is bezoek verrast over de volle smaak van mijn pot thee.

Nu de theezakjes van de supermarkt: voor 20 zakjes van 2 gram earl grey betaal je ongeveer 1,60 euro, 4 cent per gram thee. Vier keer zoveel! In zakjes aardbeienthee, appelthee zitten smaakstoffen en suiker. Knip zo’n zakje open en schrik: een paar minuscule kruimeltjes theeblaadjes en daartussen witte korreltjes smaakstof dat dan de jasmijn, aardbei of appel moet voorstellen. Tja, dat hoef je de fabrikant niet kwalijk te nemen: die levert wat de klant koopt.

Tenslotte vind ik het fijn om een middenstander te steunen. Ik houd namelijk van de speciaalzaken in de binnenstad. Daar koop ik ambachtelijke thee: kruidenthee van de speciaalzaak, kardemonthee uit Iran. Thee voor genotmomentjes.

Dus: de thee bij de toko is vier keer zo goedkoop, twee keer zo lekker (als je van thee met kardemon of earl grey of een andere zwarte traditionele thee houdt), bestaat uitsluitend uit wat ik bedoeld had (thee, kardemon, bergamot), en wordt verkocht door een middenstander met passie.

Ik heb in jaren geen thee meer bij de supermarkt gekocht. Niet dat ik daar nou miljonair door geworden ben, maar even schatten hoeveel ik daarmee bespaar. Supermarkt: 3 zakjes per dag is 24 cent per dag is 365 * 24 = 87,60 euro per jaar. Toko: een kwart hiervan: 21,60 euro. Nou, met die winst van 66 euro koop ik dan heerlijke superdure kruidentheemengsels bij de speciaalzaak.

Waar koop jij thee?