Brievenbusfirma’s


Kan iemand me uitleggen wat het voordeel is voor Nederland van de vestiging van brievenbusfirma’s hier in het land? Ook mijn partij, de PvdA, heeft weleens tegengestemd op een motie in de Tweede Kamer die tot doel had de wet zo aan te passen dat dit niet meer kan. Maar welk voordeel heeft Nederland dan eigenlijk?

 • werkgelegenheid: ik dacht het niet, wie werkt er nou in een brievenbus.
 • belastinginkomsten: aangezien het hele idee juist is om belasting te omzeilen, zullen die inkomsten wel tegenvallen.

Wat dan? Ik ben erg benieuwd.

Advertenties

19 Comments

 1. De meeste Multinationals zijn in handen van een kleine club die wij de elite noemen, zij hebben zoveel invloed en macht dat zij zelf bepalen waar en hoe ze belasting betalen. Uiteraard is dit zo min mogelijk. Maar hierdoor wordt ons als burger heel veel geld dat normaal als belasting binnen zou moeten komen achtergehouden. Vergeet niet dat de basis van de winst van deze bedrijven de inzet is van heel veel gewone werknemers die hier hard voor moeten werken. Dat de winst die de multinationals hierop maken alleen bij de kleine elite club terecht komt en niet bij de mensen die er hard voor moeten werken. De rijken worden rijker en de armen worden armer.

  Liked by 1 persoon

  1. Bedankt voor je reactie. Ik begrijp je helemaal, maar wat ik mij afvroeg in mijn stukje is wat de voordelen zijn voor Nederland om zo soepel om te gaan met brienbusfirmas. Wat de voordelen zijn voor die firmas, dat lijkt me duidelijk. Maar waarom is het gunstig voor Nederland om ze zo ter wille te zijn?

   Like

   1. Nederland heeft geen voordelen. Nederland wordt gebruikt door de elite. De regering hier is een schertsvertoning een marionetten poppenkast die precies doet wat ze opgedragen wordt. Het belang van de burger telt al heel lang niet meer mee en daarmee het belang van Nederland. Helaas vrees ik dat dit de werkelijkheid is

    Like

   2. Nou dat is me echt te cynisch. Ik ben zelf politicus, en ik ken mezelf en mijn collegas als gedreven mensen met een ideaal waar ze hard aan werken. Wil je een keer kennismaken met politiek? Dan ga je een keer met mij als introduce

    Like

   3. Ik ben wat dat betreft ook vrij cynisch over de politiek, landelijk en Europees. Lokaal zie ik wel dat de politiek zich nog echt inzet voor de burgers. Maar de landelijke politiek is voor mij althans geen vertegenwoordiging meer van mijn stem. Ik stemde ook altijd pvda , maar als Samsom zich laat uitnodigen door de Bilderberggroep en daar ook nog op ingaat heeft dit al mijn vertrouwen in de pvda ver doen zakken. De bilderbergroep is een aan de instrumenten van de elite om de wereld politiek te beïnvloeden en daarmee ook de landelijke politiek. Daar heb je als vertegenwoordiger van een arbeidspartij helemaal niks te zoeken. Hij had zich uit moeten spreken tegen dit soort old boys groepjes die bovendien geen enkele democratische basis hebben en aan geen enkele democratisch gekozen partij verantwoording af hoeven te leggen over hun activiteiten.

    Maar je uitnodiging sla ik niet direct af. Misschien kom ik ee binnenkort bij je op terug . In ieder geval bedankt.

    Liked by 1 persoon

 2. Als ik het goed heb, gaat dit met name om winstbelasting. Ik neem aan dat dit soort multinationals wel omzetbelasting betalen in elk land waarin ze actief zijn. Alleen, in hoeverre is die belastingheffing in minder ontwikkelde landen goed geregeld?

  Like

 3. stukje uit de volkskrant van 2013

  Brievenbusfirma’s leveren 3 miljard op

  Ontwikkelingslanden lopen veel minder inkomsten mis door brievenbus-bv’s in Nederland dan dat zij hier opleveren, volgens het rapport van SEO.

  VAN ONZE VERSLAGGEVERS 12 juni 2013, 00:00
  DEN HAAG/AMSTERDAM – Nederland verdient twee keer zoveel aan brievenbusmaatschappijen dan tot nu toe werd gedacht. De Stichting Economisch Onderzoek (SEO), die in opdracht van de lobbyclub Holland Financial Centre onderzoek heeft gedaan, schat de verdiensten op ongeveer 3 miljard euro. Eerder werd een bedrag van 1,5 miljard euro genoemd.

  De nieuwe schatting is gebaseerd op data van De Nederlandsche Bank die SEO heeft gekregen. Ze vormen de basis voor het onderzoeksrapport Uit de Schaduw van het Bankwezen, dat dinsdagochtend in Den Haag werd gepresenteerd. Ruim de helft van het bedrag is te danken aan extra belastingopbrengsten – met name vennootschapsbelasting. Daarnaast zouden de brievenbussen Nederland tussen de acht- en dertienduizend banen opleveren. Daarbij gaat het om 3.800 tot 5.500 directe banen; de rest zijn toeleveranciers als juristen, fiscalisten en accountants die voor deze firma’s werken. De extra werkgelegenheid is goed voor nog eens 1 miljard aan inkomsten, aldus de berekeningen van de SEO.

  Opvallend is dat de nationale voordelen van de twaalfduizend brievenbusmaatschappijen veel groter zijn dan de internationale nadelen – vooral de gemiste inkomsten van ontwikkelingslanden. Die lopen volgens SEO slechts 145 miljoen euro aan inkomsten mis doordat via Nederland belasting wordt ontweken. Hierbij wordt een enge definitie van ontwikkelingslanden gehanteerd waarbij opkomende landen zoals Brazilië en China niet meetellen. In totaal lopen landen wereldwijd door de kapitaalstroom via Nederlandse brievenbussen een bedrag van tussen de 4- en 40 miljard aan belastingen mis.

  SEO bevestigt dat grote multinationals Nederland gebruiken om belasting te ontwijken. In totaal stroomde in 2010 ongeveer 153 miljard euro aan dividend-, rente- en royalty’s naar brievenbusfirma’s in Nederland. Hiervan ging 125 miljard het land weer uit. Als je de Nederlandse norm voor excessief lage belastingen (minder dan 10 procent) hanteert is er bij circa 5 procent van de geldstromen sprake van ‘een indicatie van belastingontwijking of belastinguitstel’, zegt SEO. Hoewel legaal, kan van deze gevallen worden betwijfeld of die ‘in de geest van de Nederlandse wet’ zijn, stelt SEO.

  SEO zegt met het rapport geen oordeel te willen geven over de status van Nederland als belastingparadijs, maar alleen ‘een aanzet tot debat’. De onderzoekers doen ook geen aanbevelingen om faciliteiten te schrappen die Nederland verleent aan brievenbussen. Aanpassingen zouden ook zinloos zijn, stelt SEO, omdat de multinationals dan uitwijken naar andere landen. Een internationale aanpak zou dus de enige mogelijkheid zijn, maar het is de vraag of die er komt. SEO stelt wel voor multinationals te verplichten in het jaarverslag de betaalde belasting per land te laten vermelden. Dit moet ‘morele verontwaardiging’ over het gebruik van brievenbusfirma’s voorkomen.

  Het onderzoeksbureau SOMO is blij met de ‘zeer bruikbare data’, maar stelt dat het rapport allerminst neutraal en waardevrij is. ‘Dat begint al bij de hoofdvraag: wat is de toegevoegde waarde? De focus ligt daarop, niet op de open vraag naar alle effecten en de mogelijke risico’s’, zegt Katrin McGauran van SOMO, dat onder meer onderzoek doet naar multinationals. ‘De horecaomzet van de medewerkers in de brievenbusfirma’s wordt geschat op 40 miljoen, maar over de witwasrisico’s waarvoor het IMF waarschuwde en het corruptierisico waar de OESO op wees, lees je niks.’

  SOMO publiceerde dinsdag een eigen ‘schaduwrapport’, waaruit blijkt dat 28 landen jaarlijks minimaal 771 miljoen euro inkomsten mislopen door hun belastingverdragen met Nederland.

  pagina 29 Commentaar: ‘Debat niet ontlopen uit eigenbelang’

  Liked by 1 persoon

 4. Omdat het ouwejongenskrentebrood circuit nergens groot is als in Nederland? Kan je wat regelen voor ‘de grote jongens’ dan kan je later misschien een baantje bij ze krijgen? Ook in jouw partij weten ze daar alles van. Waar niet eigenlijk. Nederland is groot in al die rare dingen. De schaamteloosheid waarmee het gaat… oi oi.
  Vis je de zee leeg krijg je subsidie maar wee je gebeente als je zonder visvergunning een spiering aan de haak slaakt. Enzo. Hoe komt Nederland aan zo’n belachelijk grote bankensector… Ook zoiets geks.

  http://www.volkskrant.nl/economie/heel-dorp-in-wales-gaat-offshore-uit-protest-tegen-multinationals~a4183991/

  Liked by 1 persoon

 5. Wanneer er toch nog een brievenbusfirma binnen gehaald wordt dan wordt er ook nog enige belasting gevangen.
  Dat wij het gewone hogere tarief betalen daar aan valt niet te ontkomen.
  Door de opengebroken bankgeheimen kunnen wij onze spaarcenten ook niet langer elders onderbrengen.

  Als er iets goed gedaan wordt met mijn belastinggeld dan vind ik dat geen probleem.

  Vriendelijke groet,

  Like

 6. ..volgens mij leveren de brievenbusfirma’s geld op. Ze vestigen zich hier (in naam) omdat ze hier wel wat belasting moeten betalen maar veel minder dan in het land van herkomst !

  Liked by 1 persoon

 7. Nederland pakt zo’n 1,5% op winsten die in Nederland worden aangegeven. Daar hoeft Nederland verder vrij weinig voor te doen. Die winsten mogen dan elders niet meer belast worden. Stel dat in het land waar het bedrijf echt de winst maakt een tarief van 20% gehanteerd wordt, dan verliest dat land dus 20% ten kosten van de Nederlandse 1,5%. De andere 18,5% verdampt dus.

  Overigens claimt de belastingdienst dat ze gewoon het tarief van 25% vennootschapsbelasting hanteert. Wat daarbij niet gemeld wordt is over welk deel van de winst geheven wordt, de grondslag. Dat deel van de afspraken is dan ook geheim. De meeste royalty’s zijn in NL namelijk vrijgesteld van heffing, maar mogen vervolgens niet meer in een ander land belast worden. Dat is de inmiddels berucht royalty op het naampje van je kop Starbucks koffie. Als je die zou drinken 😉

  Liked by 1 persoon

  1. De kenner spreekt. Maar is het dan echt zo dat Nederland die regeling in stand houdt vanwege die 1.5% belasting? Als het grote bedrijven zijn, gaat het om veel geld neem ik aan. Overigens is Starbucks geen brievenbusfirma, daar werken echt mensen en wordt echte koffie gedronken.

   Like

   1. Ik meen dat die 1,5% iets van 4,5 miljard euro opleverd. En dan zijn er de advocaten en accountants met hun sterke lobby in Den Haag die er goed aan verdienen.

    Aan al die brievenbusfirma’s liggen echte ondernemingen ten grondslag. Maar ik denk dat we beiden vinden dat de winst die de starbuckswinkels in Nederland maken in Nederland tegen het normale tarief belast zouden moeten worden, zodat we er de scholing en gezondheidszorg voor de werknemers van Starbucks van kunnen betalen.

    Liked by 1 persoon

   2. Uiteraard ben ik het met je eens wat betreft Starbucks. Alleen dat was niet wat ik vroeg in mijn eerste stukje. Ik vroeg me af wat Nederland voor voordeel had aan het hebben van brievenbusfirma’s hier. Dat er een deal wordt gesloten met Starbucks, dat kan ik tenminste begrijpen: binnenhalen, maar daar wat tegenover zetten. Niet dat ik het goedkeur, maar ik begrijp de redenering. Is het niet zo dat de ruimte die brievenbusfirma’s pakken collateral damage is? Het is wel logisch dat bedrijven maar in een land belasting betalen, en het is ook logisch dat een bedrijf dat in Nederland geen waarde toevoegt, hier weinig belasting betaalt. Dan zouden ze dat moeten betalen in het land waar ze wel echt wat doen, en daar zit een gat in de wet. Is dat internationale of Nederlandse wetgeving?

    Like

reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s