Opruimen 17: van 25 naar 22 stoelen


Ik heb 25 stoelen/banken/krukken. Dan tel ik alleen de spullen mee in mijn beheer (Zoon3 en de twee andere huisgenoten zitten ook op stoelen). Hoe had ik dat in Afrika? We verhuisden vaak en telkens kocht ik na een verhuizing meubels lokaal op de markt. Ik kocht bijvoorbeeld acht houten keukenstoelen (deels voor bij de bureaus en in de kinderkamer), een bank, twee leunstoelen en vier tuinstoelen. En sleepte bovendien een fijne bureaustoel over de hele wereld mee.

Mijn ideaal is een minihuisje met veel zon eromheen. Een bank, een fijne stoel, twee stoelen bij een eettafel, een goede bureaustoel en twee tuinstoelen lijkt me genoeg. En mijn kampeerstoeltje. 8 dus, niet 25. Wat heb ik?

 • zitkamer: 2 fijne banken, oude stoel van mijn oma, Bekvam krukje van Ikea, de reislustige bureaustoel.
 • eetkamer: balansstoel die iemand heeft achtergelaten: ik zit daar nu op maar ben nog niet overtuigd. Vier fijne eetkamerstoelen, maar vol vlekken. Mooie vintage kruk aan de bar.
 • gang: twee perfecte krukken uit Zambia.
 • slaapkamer: krukje wat ik alleen gebruik om bij de bovenste plank van mijn klerenkast te komen.
 • logeerkamer 1: leuke vintage eetkamerstoel en een leren stoel uit Bolivia
 • logeerkamer 2: twee beroerde eetkamerstoelen, een schoolstoel, en de tweede leren stoel uit Bolivia.
 • tuin: vier lichtgewicht fijne aluminium stoelen.
 • zolder: mijn favoriete kampeerstoeltje.

Kan ik terug van 25 naar 8? Nee, echt niet, maar dit kan wel:

 • de twee slechte eetkamerstoelen in de logeerkamer2 stook ik op;
 • de kruk in mijn slaapkamer ook, en daar zet ik dan de stevige Bekvam kruk neer.

Dan houd ik 22 stoelen/banken/krukken over. Tja, met minder kan ik echt niet leven hoor. 🙂

 

 

Advertenties

21 Comments

 1. alle zit-elementen in huis? De ene eettafel heeft 10 stoelen, de nader 4, dan nog 3 oude ergens anders in huis in gebruik. 10 kinderstoeltjes, 6 of 7 bureaustoelen, 2 hoge stoelen met rietenzitting, luie lederen stoel, 2 oude bamboe serrestoelen (jaren 20 bij mijn grootmoeder vandaan maar bij mij gewoon in de woonkamer ) nog 2 luie stoelen , 2 klapstoeltjes, 2 pianokrukken, 1 barkrukachtig ding, 3 zit/slaapbankjes, 5 tuinstoelen en een stuk of 8 stapeltuinstoelen. Campingstoeltjes ook een stuk of 8 verwacht ik.

  Liked by 1 persoon

   1. Ja ik geniet van de spullen. Niet minimalistisch in hoeveelheden, maar wel verantwoord omdat veel lang meegaat (ja ook wat wij bij de Zweed gekocht hebben gaat lang mee, eettafel al ruim 20 jaar) en veel bij familie en kennissen vandaan komt (herinneringen) of gewoon uit de kringloopwinkel maar dan wel juist dat precies bij ons passende. Overigens geniet ik ook van onze logeerkamer (multifunctionele kamer) al is die vooral met nieuwe meubelen ingericht.

    Liked by 1 persoon

 2. Wij zijn met zn 5en, en ons vakantiehuis beneden dat we verhuren tel ik evenniet mee he? 3 eetkamerstoelen in de keuken, 2 meegroeistoelen in de keuken, 1 krukje in de living (doet dienst als poef), 1bureaustoel in de living, een zetel voor 6 personen, 1 tuinzetel buiten, 1 geerfde witte stoel op kamer van dochters, 1 bureaustoel op dochter haar kamer, 1 super lichte gele kruk op de zolder…1 kinderstoeltje op zolder dat nog eens verkocht moet geraken, 1 klein kinderzeteltje voor babyzoon in living…dus als ik het te verkopen kinderstoeltje en onze zetel niet meetel kom ik op 12 stuks voor ons gezin van 5…dat valt heel goed mee vind ik!

  Liked by 1 persoon

 3. Oh jee, jij hebt ook veel! Wij hebben 8 eetkamerstoelen, 4 fauteuils en een zit-bank, 3 stokke-krukken en nog 2 vintage krukjes. Buiten hebben we trouwens veel! Picknicktafel met 4 x 2-zits bankjes, 2 ouderwetse tuinbanken, een tweezitter met tafeltje ertussen en wel 8 tuinstoelen. Nou hebben we een tuin van 2000 m2 met 3 terrassen en je wilt niet steeds met stoelen heen en weer draven 🙂

  Liked by 1 persoon

  1. Ik merkte pas dat ik zoveel heb toen ik het lijstje ging maken. Maar ik heb wel echt alles meegerekend, ook het kleine kampeerstoeltje, krukje op mijn slaapkamer en krukjes in de gang. Maar als ik het goed optel, heb jij nog veel meer! Meer dan 30 zitdingen! En blijkbaar niets boven in je slaapkamer en in een logeerkamer?

   Like

   1. nee, in mijn slaapkamer heb ik geen zitmeubel! In de logeerkamer staat een van de fauteuils (is maar een kleine) en de stokke-krukken en de 2 vintage krukjes staan in het atelier!

    Like

 4. Ja, nu heb je mij ook aan het tellen hoor. Beneden: 6 zitelementen die tezamen een (hoek)bank vormen. 4 eetkamerstoelen en 1 harpkruk. 1e verdieping: nog 3 eetkamerstoelen, daar in gebruik als bureaustoel, en die komen bij veel eters dus naar beneden. Zolder: niks. Kom ik aan 14 in totaal. Gut. Zou ik alle zitelementen als 1 bank tellen, dan kom ik op 8 stoelen. 🙂 Meer dan genoeg!

  Liked by 1 persoon

 5. Ik ga eens even tellen (bij dit soort dingen sta je eigenlijk nooit stil); 6 eetkamerstoelen, een bureaustoel, een bank, een luie stoel, een stoel uit Singapore, 6 Ikea-klapstoelen (wordt bijna ieder weekend gebruikt door verschillende mensen uit de vriendenkring) en een klapstoel die ik liever kwijt dan rijk ben. En dan heb ik ook nog een hardhouten tuinstoel. Dat maakt het bij elkaar… 18. Eigenlijk nog best veel voor een tweepersoonshuishouden.

  Toch kwamen we tijdens de Kerst van een paar jaar geleden stoelen tekort.

  Liked by 1 persoon

  1. Nou jullie hebben met zijn tweeen minder dan ik in mijn eentje. Tja, ook op mijn logeerkamer staat een eettafel met stoelen. Ik denk dat het aantal stoelen niet evenredig is met het aantal mensen in je huishouden.

   Like

   1. Ik denk dat het eerder te maken heeft met de hoeveelheid kamers en de functionaliteit ervan. Bij ons staat bijna alles ook in de woonkamer, waar we het meeste zijn. De rest staat in de berging. Op die kruk waar ik een hekel aan heb na dan, die staat in een verdomhoekje 😛
    Maar ik heb zelf ook een grote eettafel en ik vond het zelf raar staan als daar maar 2 stoelen voor waren. Ik heb er geen spijt van dat ik er 6 heb gekocht. Ze zitten heerlijk en passen er heel goed bij!

    Liked by 1 persoon

 6. Klinkt alsof je precies de spullen hebt die je nodig hebt.
  Hier veel minder. En toch al te veel.
  Toen de kinderen opgroeiden, had ik een verzameling stapelbare krukjes. En dat was het. Altijd ruimte, makkelijk schoon houden.
  Toen ik ouder werd, begonnen er steeds vaker mensen langs te komen die iets stevigers nodig hadden. Iets met een rugleuning. Dus ik kocht 3 gebruikte eetkamer-achtige stoelen, met leuning, stapelbaar. Ging een poosje goed; toen begonnen er mensen te komen die er te breed voor waren. Dus 2 stoelen bijgekocht die alleen iets van achteren hebben, niets opzij.
  Verder nog wat draaikrukken om achter de computer te zitten en zo. Zonder leuning. Die staan hier en daar. Eentje achter de naaimachine bijvoorbeeld.
  Al met al 11 zetels. En dan nog een bank, soort van.
  Best een boel meubels voor 1 persoon.
  Maar ja, als je ze niet hebt, waar moeten die mensen dan plaatsnemen als ze enigszins massaal binnenkomen? Weinigen kunnen en willen een paar uur hurken, of in kleermakerszit op een meditatiekussentje zitten …

  Liked by 1 persoon

  1. 11 is wel veel minder dan 25 🙂

   Elf lijkt me genoeg, ook voor mij. Maar dan moeten het wel multifunctionele meubelen zijn. Zoals het Bekvam krukje dat ik ook als opstapje gebruik voor de hoogste plank van de boekenkast. Of keukenstoelen waarmee je ook buiten in het zonnetje gaat zitten.

   Liked by 1 persoon

reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s