Ik kan iedereen aanraden ook eens kousen met ajourpatronen te breien. Het is afwisselend breiwerk en het resultaat kan heel leuk zijn. Klik door voor tien tips bij het breien van ajoursokken:



Hier mijn tips voor het toe up breien van ajoursokken of ajourkousen op een rondbreinaald:



  1. Het is jammer als het ajourpatroon onzichtbaar is in een dichte schoen en onder een broek. Ajourkousen zijn juist leuk onder een rok: brei wat langere sokken of lange kniekousen! De sokken van de foto vind ik te kort: inmiddels heb ik de boord uitgehaald en brei ze nu op als kniekousen.

  2. Kousen met ajourpatronen rekken nogal uit in de wijdte. Minder dus na de tenen tot minder steken dan je gewoonlijk zou doen met je gekozen wol.

  3. Een beginner neemt het liefst lichtgekleurd, glad en effen breigaren. Met lichtgekleurd garen is gemakkelijker te zien wat je doet dan met donker gekleurd garen en bovendien komen de ajourpatronen mooi uit bij effen lichtgekleurd glad garen. Klassieke ajourkousen zijn wit of beige.

  4. Kies een ajourpatroon waarin het ajourmotief wordt afgewisseld met rijen recht/averecht. De kous is dan nog steeds rekbaar.

  5. Komt het ajourpatroon niet uit over het aantal steken in de rondte? Brei aan het begin en einde van de naald (dus aan de zijkant van de kousen) rijen recht/averecht, en het ajourpatroon alleen middenvoor en middenachter. Brei niet enkele steken meer om het patroon uit te laten komen, want zoals gezegd, ajourkousen rekken nogal uit.

  6. Brei onderop de voet geen ajourpatroon: dat zou te snel slijten.

  7. Let op dat het ajourpatroon mooi uitkomt middenbovenop de voet. Heb je daarvoor een oneven aantal steken nodig en staan er een even aantal steken op je naald, meerder dan middenvoor een steek door wel een omslag te maken, maar niet twee steken samen te breien.

  8. Begin en eindig het patroon mooi bij de tenen, bij de hiel en aan de bovenrand bij de boord. Kijk op pinterest voor prachtige voorbeelden.

  9. Kies een ajourpatroon dat speciaal voor rondbreien is bedacht. Het is lastig een patroon aan te passen dat bedacht is voor heen- en weer breien waarbij averechte toeren worden afgewisseld met rechte toeren. Immers, bij dat soort patronen wordt in het algemeen bij de averechte toeren geen ajour gebreid.