Het blog Huisvlijt deelt een lijstje met 27 tips om de hitte te trotseren en sommige zijn verrassend: ga naar de bioscoop, want daar is het lekker koel. Eens! Leg lakens in de koelkast: Wow, wat slim! Alleen een airco heb ik niet en wil ik niet: die warmt de aarde nog verder op.

Ik heb 15 jaar in tropisch hete landen gewoond, en hier mijn tips:

Sta heel vroeg op, zo rond 5 uur of nog eerder en geniet van de zonsopkomst. Gooi ramen en deuren open en geniet van de frisse lucht in huis. Doe nu je klusjes. Ik stond gisteren om 5 uur al de keuken te verven. Zodra het buiten net zo warm is als binnen, sluit je alle ramen en deuren, vitrage dicht, zonneschermen naar beneden, gordijnen dicht, desnoods zet je van die autodingen voor het raam: als het binnen maar koel blijft.

Doe rond het middaguur, zo van 10 tot 17 haha, niks. Siesta! Houd ramen en deuren dicht van je huis als je binnen zit, of zoek buiten een plek in de schaduw, ga in een hangmat liggen, doe of je een boek leest, slaap in en haal de verloren uren van de nacht in. Verbaas je niet dat je moe bent: je bent immers om 5 uur opgestaan.

Vermijd de stad. Buiten is het veel koeler. Ga het bos in, neem een campingstoeltje, een gevulde picknickmand en een boek mee.

Drink water en eet zout. Ik eet nu alleen maar soep eigenlijk. Proef maar eens met je tong rond je mond na een middagje zweten hoeveel zout je verloren bent. Als je zout verliest, kun je geen water meer vasthouden en droog je snel uit. En daar word je futloos van. Drink bouillon in plaats van thee.

Ga heel laat naar bed, zo rond 1 uur. Geniet van de avond, zet alle ramen en deuren open (licht uit, anders krijg je beestjes), en geniet van de frisse lucht. Doe alleen licht aan dat je echt nodig hebt: niet alleen vanwege de beestjes, maar ook omdat licht veel warmte afgeeft en daar heb je even geen behoefte aan. Maak liever een avondwandeling en geniet van de duisternis.