Er zijn verschillende soorten breinaalden. Voor het resultaat maakt het overigens niet uit welk type je kiest. Het hangt af van jouw manier van breien en van jouw voorkeur. Hoe te kiezen? Laten we eens de verschillende typen bekijken:

Rechte breinaalden met kop

Dit zijn de breinaalden die bij je oma in de kast liggen. En die je goedkoop tweedehands bij de kringloop kunt kopen. Ze zijn er van kunststof, hout, bamboe en metaal, probeer uit wat je fijn vindt. Ze zijn bijna altijd 40 cm lang, en verkrijgbaar van heel dun tot heel dik. En ze hebben aan de achterkant een knop zodat je breiwerk niet aan de achterkant van de naald afglijdt.  Let bij aanschaf op of ze wel echt helemaal recht zijn. Een kromme naald breit heel vervelend.
Maar: je kunt er niet rond mee breien. Je kunt er dus geen sokken mee breien. Wel sjaals, vesten, truien en dekens.

Rechte breinaalden zonder kop

Nee ik bedoel niet dat de kop weg is. Ik bedoel breinaalden met aan beide uiteinden een punt. Deze naalden zijn bedoeld om mee in het rond te breien: sokken, wanten, mutsen, mouwen en truien bijvoorbeeld. Je kunt er ook heen en weer mee breien, maar als je teveel steken op de naald hebt gezet vallen die er aan de achterkant vanaf. De naalden worden verkocht in setjes van vijf. Sommige breisters  breien rond met vier naalden, maar met vijf naalden rondbreien is wel zo prettig.

Rechte sokkennaalden

Er zijn ook setjes extra korte breinaalden te koop, van slechts 15 of 20 cm lang. Ze zijn perfect om sokken en wanten mee te breien.

Rondbreinaalden

Die bestonden nog niet in de tijd van je oma, want waar hadden ze het flexibele middenstuk van moeten maken? Rondbreinaalden bestaan uit korte rechte punten die met elkaar verbonden zijn door een flexibel middenstuk. Je hebt ze van heel kort tot heel lang, en je kiest afhankelijk van de omtrek van je werkstuk. Maar je kunt best een lange rondbreinaald gebruiken voor een klein werkstuk zoals sokken, dan laat je links een lus uitsteken: de Magic Loop. Je kunt op een lange rondbreinaald ook twee sokken of wanten of mouwen tegelijk breien. Die worden dan zeker precies gelijk.
Het flexibele middenstuk is van plastic of van metaal. Een metalen middenstuk breit lekker, totdat er een knik in komt, dan kun je hem weggooien. Bij goedkope rondbreinaalden is het middenstuk van plastic.
De punten zijn van metaal, kunststof, bamboe of hout. Metaal is glad en glinstert soms vervelend in kunstlicht, kunststof is goedkoop, bamboe en hout zijn minder glad en prachtig om te zien. De een vindt glad fijn, de ander wil juist iets minder glad.

Verwisselbare rondbreinaalden

Als je met rondbreinaalden werkt, krijg je al snel een hele verzameling: je hebt dikke en dunne, en dan ook nog in verschillende lengtes. Best overbodig eigenlijk. Daarom zijn er sets in de handel met daarin een serie punten en een serie flexibele middenstukken. Die kun je aan elkaar koppelen. Deze sets zijn verpakt in prachtige dozen of etuis.