In 1722 werd er een schitterende serie kaarten van Reemst (op de Veluwe) gemaakt. Ook voorbereidende schetsen zijn bewaard gebleven. Bekijk hier de hele serie. De komende tijd ga ik me in elk van de kaarten verdiepen. Nieuwsgierig? Volg me op mijn andere blog landschaplopen.

landschap lopen

Het uitgestrekte Reemsterveld was vroeger in het bezit van kasteel Rosendael. Oud-Reemst, Nieuw-Reemst, Mossel, Terlet, Deelen: het hoorde allemaal bij Rosendael. Hier een kaartje dat aangeeft hoe groot dat was. Nu hoort alleen het rechterdeel bij de gemeente en is de A50 de grens. De andere twee delen zijn Reemst in het westen en Deelen in het oosten, met als grens tussen die twee de ‘taille’ van het westelijke deel op de volgende kaart. Volg je het nog? Je ziet op deze kaart dus van links naar rechts de vijfhoek van Reemst, de bolvorm van Deelen en rechts de huidige gemeente Rozendaal. Dit gigantische bezit was in de 15de eeuw ontstaan. Het was vooral jachtgebied zonder veel mogelijkheden voor andere inkomsten.

Rosendael in 1830. Bron: Koman, De versnippering van Rosendael

In Reemst lagen twee landbouwenclaves die buiten het bezit vielen: Mossel en Reemst (nu Oud-Reemst). Dat waren welvarende enclaves en…

View original post 373 woorden meer