Tip tip tip! Dit werkt echt!

We hebben de grote enkel-glazen ruiten van de tuindeuren voorzien van folie, en dat was niet moeilijk om te doen en het isoleert echt! Dit is een oud huis en gemeentelijk monument, en ik mag alleen monumentenglas inzetten. Dat is niet alleen waanzinnig duur, het isoleert ook nog eens nauwelijks. Dus die deuren bleven jaar in jaar uit koude plekken van jewelste.

Ik had voor 15 euro bij de Gamma folie gekocht. In het pakje zat ook tweezijdig plakband en een gebruiksaanwijzing die onmisbaar bleek. Verder heb je een schaar en een föhn nodig. We begonnen. We bleken ook een ladder en een verlengsnoer nodig te hebben. We probeerden verschillende scharen, en de stofschaar werkte het best.

We haalden de folie uit het zakje: net het plastic van een boterhamzakje. We keken elkaar verbaasd aan, scheurt dat niet meteen? Isoleert dat? Maar het gaat om de luchtlaag die tussen de ruit en de folie zit.

We bedachten dat het slim is om eerst de ramen te lappen. Wow, dat was een hele verandering. Wat een helderheid, wat een licht.

Zoon3 ging aan de slag. Hij plakte het plakband rond de ruit op het hout, peuterde het beschermlaagje eraf en zette een hoek van het folie vast. In de gebruiksaanwijzing stond dat je rondom zo’n 5 cm moest overhouden, en hij deed zijn best. Maar het zijn grote ruiten, hij stond hoog op een ladder, het was een groot vel dun plastic (3 bij 3 meter denk ik): echt veel fiducie hadden we geen van tweeën: zou dit goed komen?  ‘Het zal toch wel ontworpen zijn voor amateurs die het voor het eerst doen, het komt vast goed.’ opperde Zoon3 vol vertrouwen. Nadat de folie rondom zo ongeveer aan het plakband vastzat, knipte hij de folie bij en drukte het aan alle kanten stevig op het plakband. Het leek nergens naar en ik zette koffie.

Na de koffie werd de föhn erbij gehaald. Zoon3 verwarmde de folie en wreef het intussen naar buiten over het plakband. En dat rondom, waar hij best een half uurtje mee bezig was. Zoon3 doet alles zorgvuldig. Voor hem is 80% onvoldoende, 100% moet het zijn, geweldig om te zien. Toen hij klaar was, zat de folie zo strak als glas voor de ruit. Geen rimpeltje te zien. We keken elkaar verbaasd aan. Ik knipte de randjes bij, Zoon3 zette koffie.

Tijdens de koffie bespraken we het verschil tussen de ruit met en zonder folie: het is wat grijzer, mistiger. Maar het voelde direct ook warmer bij het glas. De volgende dag deden we de tweede ruit en toen viel het mistige niet meer op. Ik zette de planten terug en nu geniet ik van mijn warme eetkamer.

Nadelen:

  1. Als je het eraf trekt, zal je de verf wel meetrekken.
  2. Het is dunne folie, niet bestand tegen cactussen, mensen die willen uitproberen of er echt folie zit, ramenlappende schoonmoeders.
  3. Het is mistiger dan alleen glas.
  4. Het zal wel minder lang goed blijven dan voorzetramen of dubbel glas.
  5. Je kunt het niet schoonmaken. Water lijkt me slecht voor het plakband. Een beetje ragen met struisvogelveren lijkt me het enige mogelijke.

Voordelen:

  1. Het is goedkoop.
  2. Het lukt: van zorgwekkend kreukelig plastic werd het glad gespannen door de warmte van de föhn en het wrijven naar ‘buiten’. Dat gaf echt een kik.
  3. Wij vonden het gezellig om het samen te doen, want zeker voelden we ons geen van beiden. Samen bespraken we de dilemma’s en zochten naar slimme oplossingen. Een leuke klus voor een regenachtige morgen.
  4. Het isoleert echt.

Ik weet niet hoe lang het goed blijft: als ik de tuindeuren zomers openzet, mensen er tegenaan lopen, een stoel naar achteren wordt geschoven, weet ik veel: zou het mooi blijven? Dat lezen jullie komende zomer.