Ik doe nu drie weken krachttraining en het bevalt me heel erg goed. En dat is opvallend hoor, want ik houd niet van sport en ben nog nooit in een sportschool geweest. Ja ik houd van buiten zijn, fietsen en wandelen. Maar niet van teamsport, ballen, spelregels, coaches en scheidsrechters, winnen of verliezen.

Ik zou jullie op de hoogte houden van mijn ervaringen. Het bevalt me dus prima. Ik vind het uitdagend om mijn grenzen te verkennen, fijn om te doen en leuk om uit te zoeken wat ik moet doen (ik ben een puzzelaar) en ik ben overtuigd geraakt dat krachttraining goed is als je ouder wordt. En ik voel me er nu al sterker door. Volgens Zoon3 klopt dat: na twee weken voel je zelf de eerste resultaten. De omgeving ziet nog niks, dat komt pas na 2 maanden.

Ik volg Bodyweight Fitness Training en Zoon3 raadde me een programma aan dat via Reddit te vinden is.  Op drogespieren.nl lees ik een aardige inleiding over krachttraining met uitleg van de principes en begrippen. Het is een hele wetenschap en je moet je er echt even in verdiepen, want krachttraining is berucht om de blessures. Die moet je dus echt voorkomen. Zorgvuldig werken dus, niet overmoedig zijn.

Mocht het je wat lijken (en ik raad iedereen boven de 50 aan om het wat te lijken), dan hier mijn zoektocht en tips van de absolute beginner.

De voorbereiding:

De voorbereiding van je programma is tweeledig: je moet de oefeningen uitzoeken die je gaat doen (daarover gaat deel 3) en je moet de logistiek voorbereiden: je plek, de materialen en je tijdschema.

De materialen:

  • kleren waarin je fijn beweegt;
  • een yogamat of slaapmatje;
  • een plek waar je kunt hangen. Als je een open trap hebt, kun je daar misschien iets maken, maar het moet wel je gewicht kunnen dragen (een bezemsteel aan een touw lijkt me niet zo’n goed idee). Ik heb een klemstang gekocht voor in een deurpost. Dat is een bewezen methode en ik wil me wel veilig voelen. Bovendien gebruik ik de stang inmiddels ook voor andere oefeningen. Er bestaat ook een ander type die ‘deurtrainer’ heet. Alles bij bol.com verkrijgbaar.
  • lastiger is een plek in huis die lijkt op de brug bij gymnastiek: twee stokken naast elkaar op jouw ideale breedte. De tip op Reddit is om de binnenhoek van een keukenblad te gebruiken: mijn keukenblad is inderdaad L-vormig, dus dit werkt bij mij. Ik sta precies in het hoekje en kan me daar opdrukken (oftewel, dat kan ik nog niet maar dat ga ik kunnen).
  • een plek waar je je vast kunt houden als je rechtop staat. Dat kan een zware tafel, stoel of bank zijn.
  • een weerstandsband of weerstandselastiek. Die heb ik gekocht bij de Action voor een paar euro. Ik heb de allerlichtste met 3 kg weerstand. Daar kun je allerlei oefeningen mee doen. Dat doe ik dus niet, ik houd me aan het schema wat ik met Zoon3 heb uitgewerkt.
  • een stopwatch, kookwekker of telefoon die je op 60 en 90 seconden kunt instellen.

Tot zover de materialen. Dan moet je je tijdschema uitwerken, en tenslotte natuurlijk de oefeningen, maar daarvoor moet je nog een weekje wachten.

Het tijdschema:

  • Het idee is dat je 2 keer per week een uur traint. Tenminste als je zoals ik al wat ouder bent en een absolute beginner. De spiergroepen moeten tijd krijgen om te herstellen na een training, en dat neemt bij ouderen wel 72 uur. Twee keer in de week geeft een handige speling: mijn trainingsdagen zijn woensdag / zaterdag, maar een van deze dagen een keer niet uit komt, kan ik uitwijken naar de woensdag / zondag of naar dinsdag / zaterdag.
  • Ik heb gemerkt dat ik de volgende dag inderdaad moet herstellen. Dan moet ik niet 15 km gaan wandelen of een paar uur fietsen. Bij de training scheuren mijn spiertjes, en de volgende dag herstellen die zich weer. Dus de dag na de krachttraining ben ik kwetsbaar. Dat betekent dat ik mijn schema aanpas aan wat ik de volgende dag ga doen. Nu bijvoorbeeld had ik eigenlijk willen trainen (en niet typen), maar ik ga morgen wandelen.
  • Ik train ’s avonds na 22 uur en ben dan om 24 uur klaar. En daarna lekker naar bed. Geen tijd is geen argument om niet te trainen: om 22 uur ’s avonds heb ik echt wel tijd hoor.
  • Tussen de oefeningen door moet je 60 of 90 seconden rusten. In totaal zijn het 27 oefeningen, dus je hebt 26 korte pauzes van 60 of 90 seconden, in totaal 35 minuten. Je pauzeert langer dan je oefent! De eerste keer lag ik op mijn mat en telde trouw 26 keer tot 90 en 60. Maar Zoon3 zegt dat het beter is om te bewegen tijdens de rust. Dus nu loop ik rond in de kamer, en doe klusjes die ik speciaal daarvoor bewaar: planten water geven, afstoffen, opruimen. Die klusjes moet je dus even van te voren uitdenken: wat ga je in de 26 pauzes doen?

Tot zover de voorbereidingen. Volgende week over de reeksen en de allerlichtste oefeningen voor de wat ouder wordende echte beginner die beslist geen blessures wil, zodat je kunt beginnen terwijl je geleidelijk je hele schema uitwerkt. Doe je mee?

PS: Betje doet een ander programma met gewichten, met als voordeel dat ze het op bij de TV kan doen. Dan heb je echt geen enkele smoes meer om niet te trainen. Dus kies maar!

Terug naar deel 1 over krachttraining. en waarom dat bijzonder nuttig is voor iemand die wat ouder wordt.