Wie een boek in eigen beheer publiceert, moet zelf de promotie doen. Dat is niet mijn hobby: ik houd van puzzelen, studeren, lezen, onderzoeken en schrijven. Niet van leuren met mijn boek.

Denken dat het vanzelf gaat lopen, is naïef. Ik kan natuurlijk net doen alsof het me niets kan schelen als niemand het koopt. Maar dit is wel een boek waarvan ik hoop dat veel mensen het lezen omdat ik denk dat je meer van iets geniet als je er meer van af weet.

Promotie dus. Op de site van bravenewbooks, waar ik mijn boeken uitgeef, staat een rijtje tips en ik ben vastbesloten er een aantal van te doen.

Vandaag ging ik in Arnhem met bonzend hart en trillende knieën naar een boekwinkel met een goede collectie regionale boeken. Vol schroom prees ik mijn boek aan. Ik had het boek bij me en bovendien visitekaartjes met het boekomslag op de voorkant en het ISBN nummer op de achterkant. Ik ga mijn boek niet weggeven voor de promotie, dat wordt me veel te prijzig. De boekhandelaar: ‘wat leuk, ja dat ga ik meteen bestellen.’ Terwijl we verder praatten drukte hij wat knopjes in en ja hoor ‘besteld’.

Toen durfde ik ook nog wel naar de reisboekwinkel te gaan. En ja hoor, ook de eigenaar daarvan bestelde het waar ik bij stond.

Nou moe, en daar heb ik zo tegenop gezien.