Kun je nog aan krachttraining beginnen als je 59 bent en hoe nuttig is dat? Heel nuttig dus. Krachttraining is juist goed als je ouder wordt: spieren worden sterker, je balans wordt beter, je kracht wordt groter. Ik googelde wat in de rondte en was om.

De eerste die me opmerkzaam maakte was Betje. Ze toverde filmpjes uit Amerika op het scherm over krachttraining voor oudere vrouwen. Daarin een serie van 7 oefeningen die je 2 of 3 keer per week moet doen voor de rest van je leven. Armoefeningen met halters, en beenoefeningen met manchetten. Ik bekeek het programma met Zoon3. Het programma heet Strong Women Stay Strong.

Krachttraining voor ouderen lijkt hem super nuttig. Het programma lijkt hem wat eenzijdig. Hij zegt dat je zoveel mogelijk spieren moet trainen zodat de ene spier het van een andere kan overnemen. Ook heeft hij het niet zo op halters en manchetten: volgens hem is trainen daarmee blessure-gevoelig, vooral als je niet al je spieren traint.

Hij tovert een ander programma op het scherm: Body Weight Fitness. Dit is een programma van negen oefeningen die je thuis kunt doen zonder halters: je gebruikt je eigen gewicht. Elke oefening bestaat uit een serie die gemakkelijk begint en opklimt naar iets wat ik nooit zal kunnen: de serie die eindigt met jezelf opdrukken op de vloer begint met rechtopstaand jezelf terugdrukken van de muur.

Deels komen de programma’s Strong Women Stay Strong en Body Weight Fitness met elkaar overeen: Beide benadrukken dat je een oefening niet meer dan 8 keer moet herhalen en als je dat kunt, een trede moeilijker moet gaan. Dat je na elke reeks een paar minuten moet rusten. Dat je altijd minstens een dag moet rusten. Dat je elke oefening heel precies moet uitvoeren om blessures te voorkomen. En dat je echt je spieren moet losmaken en opwarmen voor je begint. Zoon3 onderschrijft dit helemaal, en zegt dat ik echt echt echt altijd die vijf principes moet volgen. Anders gaat het mis, voorspelt hij.

Deels zijn de programma’s verschillend: het programma van Strong Women Stay Strong bestaat uit 7 oefeningen die je de rest van je leven herhaalt met steeds zwaardere halters. Het programma van Body Weight Fitness bestaat uit 9 oefeningen waarbij elke oefening een serie is van gemakkelijk tot zwaar.

Het programma Strong Women Stay Strong is wel eenvoudiger dan het programma Body Weight Fitness: bij de eerste hoort een video die je eenvoudigweg volgt. De video loopt door tijdens de verplichte rustpauze, dus je moet wel wachten! Bij Body Weight Fitness maak je zelf je schema, wat je zou kunnen doen door een tabel te maken met 9 kolommen en een tiental rijen. Het kan zijn dat je voor je armoefening A in rij 2 zit en voor je beenoefening B in rij 4 (dan heb je sterke benen en zwakke armen). Als je aan een moeilijkere oefening toe bent, moet je op youtube het bijbehorend filmpje opzoeken en de nieuwe oefening aanleren. Het rusten tussendoor moet je zelf plannen.

Om het schema uit te werken zijn Zoon3 en ik een avondje bezig geweest. Uiteindelijk hebben we besloten dat ik in elke serie op de gemakkelijkste trede begin. Bij de oefeningen voor beenspieren zal ik sneller naar de volgende trede gaan dan bij die voor armspieren en buikspieren (volgens mij heb ik die niet).

Nou, ik ben benieuwd en houd jullie op de hoogte.