Gisteravond liet ik in de raad van Wageningen een luchtballonnetje op. Dat moet je nooit doen: mijn idee heb ik nog niet met mijn eigen team besproken, is niet doorgerekend, is misschien wettelijk helemaal niet mogelijk. Luchtballonnetjes van landelijke politici halen nog wel eens de krant, en meestal moeten de kamerleden dan diep door het stof.

Maar mijn luchtballonnetje vind ik wel het uitwerken waard. Ik zou het leuk vinden als je meedenkt: wat vind je ervan, wat zijn de bezwaren, of is het in jouw gemeente allang zo?

Het gaat om parkeervergunningen. Bewoners in de binnenstad zonder eigen oprit of garage moeten een parkeervergunning hebben als ze hun auto op de openbare weg parkeren. Omdat gemeentes zwaar moeten bezuinigen, wordt door sommige partijen voorgesteld om deze parkeervergunning duurder te maken: dat levert geld op en ontmoedigt autobezit.

En toen, staande achter het katheder, bedacht ik me ineens waarom dit alleen voor bewoners van de binnenstad moet gelden? Is het niet raar dat we het normaal vinden dat je je eigen auto op de openbare weg voor je huis parkeert en er dan maar vanuit gaat dat dat gratis mag? De gemeente legt de straat aan, houdt de boel schoon, maakt kosten die we met zijn allen betalen, en dat voor een parkeerplek voor jouw huis voor jouw auto.

Ook in straten met grote voortuinen wordt massaal op straat geparkeerd. Er parkeren ook veel mensen op hun eigen oprit hoor, maar lang niet iedereen heeft een oprit. Ook niet als je daar wel de ruimte voor hebt. Waarom geen oprit of parkeervakje verplichten?

Ik kwam hier achter toen een straat tot fietsstraat werd bestemd. Aanwonenden waren tegen, want dan konden ze hun auto niet meer voor hun deur op straat parkeren maar moesten een eind lopen. Ik zag voortuinen van 10 meter diep en durfde zowaar voor te stellen een parkeerplek in de eigen voortuin te maken. Niet dat mensen boos werden, maar ze keken wel heel verwonderd: nooit aan gedacht. Je auto parkeer je toch op straat? Moeten we hier niet vanaf? Mijn idee is dus: als je een auto wilt, dan parkeer je maar op eigen terrein, ook als je een kleine voortuin hebt.

Ik heb zelf geen auto en geen voortuin. Ik zou willen discussiëren waarom mensen zonder voortuin (in de binnenstad) moeten betalen voor een parkeerplek, terwijl mensen met voortuin (in de wijken) de auto gratis op de openbare weg mogen zetten.

Ik zie graag jullie opmerkingen.