Het Twents Museum in Enschede zetelt in een prachtig gebouw; ze hebben een prachtige collectie en organiseren prachtige tentoonstellingen. Dus: pak de trein, ga naar Enschede, loop tien minuten en geniet van dit museum. Het ligt op de hoek van de wijk Roombeek dat na de vuurwerkramp in 2000 is herrezen.

Tot 19 januari 2020 is in het Twents Museum een grote tentoonstelling te zien met schilderijen van Johann Friedrich August Tischbein. De voornamen horen erbij, want de hele familie schilderde, of in elk geval de mannelijke halve. De vrouwen brachten koffie en  wasten hun kleren.

Tischbein was een Duits portretschilder uit het begin van de 19de eeuw en is de trots van Duitsland. In Nederland is hij nogal onbekend, hoewel hij ook de familie Van Nassau heeft vereeuwigd.

Volgens de folder schildert hij het innerlijk van de geportretteerde en is daarin een voorloper van de Romantiek. In die beschrijving kan ik me vinden. Zijn portretten lijken op toevallige foto’s: een bewegende arm, een brief in de hand, iemand die even omkijkt. Alleen de gezichten vind ik te vlak en allemaal hetzelfde.

Dus op naar Enschede.