De dagen dat ik ’s morgens niet weg hoef, verlopen in een min of meer vast stramien: ik maak een schema van wat ik moet doen, stel voor alle werkjes een uur vast: een uur viool studeren, boek schrijven, bloggen, huishouden, nog een uur viool studeren, stukken lezen, artikel schrijven, nog een uur viool studeren etc. De laatste weken zit daar ook het klusje ‘schilderen’ bij want Zoon3 en ik doen een rondje ‘huis opknappen’ met daarin allerlei klusjes en klussen die jaren zijn blijven liggen. Mijn taak is, behalve betalen voor de spullen, schilderen en sauzen.

Maar voor ik mijn lees- en schrijfplek op de bank inneem, zet ik koffie en maak ik de kachel aan.

Vanochtend was het 15 graden in mijn kamer: de cv staat ’s nachts uit, het huis koelt af. ’s Morgens kan ik de cv aanzetten, maar als ik de enige ben in huis die niet onder dekentjes ligt, hoef ik niet het hele huis op te warmen. Mijn eigen deel kan ik verwarmen met de houtkachel. Ik heb een loeidure superkachel met een rendement van dichtbij de 100% volgens de schoorsteenveger die hier een paar weken geleden was. Hij keek er bewonderend naar.

Ik brand allerlei hout, maar wel alleen kurkdroog, ongeverfd, ongelakt. Ik verzamel het in parken, op straat, uit bouwcontainers en in mijn eigen tuin: we snoeien elk jaar een tak van de eik in de achtertuin. Die hakken we klein en de blokken blijven minstens twee jaar liggen. Ik heb nog nooit een cent aan hout uitgegeven, wel aan de schoorsteenveger natuurlijk. Het is hout dat anders vergaat op de grond of wordt verbrand in een centrale die elektriciteit opwekt.

Het is nu 9 uur: het is 16,5 graden in de kamer. Ik gooi geen hout meer in de kachel: die is nu gloeiend heet en blijft dat tot het middaguur terwijl het hout langzaam opbrandt. De verwarming komt niet zozeer van de vlammetjes als wel van de hete kachel. Rond tien uur is het 18 graden hier, en dat vind ik lekker. Eigenlijk moet ik dus het eerste uur terwijl de kamer opwarmt, klusjes doen als huishouden en schilderen.

Ik moet me steeds vaker verdedigen dat ik een houtkachel heb. Dat vind ik onterecht. Ik kan ook de cv aan doen: dan stook ik gas. Of elektrisch verwarmen: de centrale maakt elektriciteit door kolen of biomassa (hout dus) te stoken. Ik stook 2 blokken hout per dag en dat zou gelijk staan in uitstoot aan een rit met een oude dieselauto van hier tot Brussel. Ik geloof er helemaal niks van.

Als ik dat zeg, krijg ik reacties als ‘ik heb ontzettend veel last van al die BBQ’s in mijn straat en ze zouden verboden moeten worden’. Ik reageer dan dat het niet gaat om een open BBQ op een zomeravond in de tuin, maar om een gesloten superkachel met een schoorsteen op het dak, in een periode dat men de ramen dicht heeft. Dan volgt steevast dat ‘je beter kunt autorijden dan hout stoken’ (wetende dat ik geen auto rijd en gesprekspartner wel). Nou, volgens de site van Milieucentraal is dat niet waar. De site van het Planbureau voor de leefomgeving toont mooie kaarten van fijnstof en stelt dat verkeer en industrie de grootste fijnstofuitstoters zijn. Autorijden, sigaretterook en hout branden in vuurkorven zijn boosdoeners in en rond je huis. Mijn superkachel wordt niet eens genoemd.

Het is nu kwart over negen, het is 17 graden om me heen. De kachel is loeiheet, het hout zal nog uren nagloeien. Uiteindelijk blijft er een hoopje as over dat in een luciferdoos past.

Ik geniet van mijn kachel en heb geen zin in een verdomhoekje geduwd te worden. Zeker niet door mensen die roken en auto rijden.

Prettige dag allemaal!