Bedankt voor alle reacties op mijn vraag waarin jullie je plastic afval wegbrengen naar de kliko bij de supermarkt. De radertjes van mijn hersenen zijn gaan draaien, en ik heb iets bedacht. Maar eerst jullie oplossingen.

Sommigen verzamelen plastic afval in de gratis-af-te-halen plastic verzamelzakken. Dat kan, maar ik vind het raar om plastic verzamelzakken te maken van het plastic dat je zo verzamelt. Klinkt als een rare recycle-cirkel, dus ik zoek iets herbruikbaars.

Anderen hebben in hun keuken bakken staan. Afvalbakken die speciaal bedoeld zijn om afval te scheiden of een prullenbak. Dat snap ik, maar ik zie mezelf nog niet met een prullenbak door de stad lopen op weg naar de supermarkt waar de dichtstbijzijnde verzamelkliko voor plastic staat. Dus dan zou ik toch een plastic zak in die bak doen, en dat is weer wegwerpplastic, en dat lost dus niks op.

Iemand schreef dat ze het verzamelde in een afbreekbare plastic zak. Maar die mogen hier niet bij het plastic afval (je wilt geen afbreekbare bermpaaltjes immers), dus dat is voor mij geen oplossing.

Ik heb het volgende bedacht: ik zoek op straat een grote stukgewaaide paraplu en daar maak ik een grote tas van met een ophanglusje (zodat ik hem aan de buitendeur kan hangen). Die tas kieper ik een keer per week leeg bij de supermarkt, en dan gaat hij als een vodje onderin mijn boodschappenmand weer terug mee naar huis en kan weer dienst doen. Zodra ik een tweede paraplu vind, maak ik nog zo’n tas, zodat ze met de was mee gewassen kunnen worden. Een paraplu is waterdicht, dus geen geknoei van een lekkend melkpak.

Een paar dagen geleden zag ik al een paraplu liggen, maar toen had ik dit nog niet bedacht. Maar ik maak me geen zorgen; in een winderige herfst steken ze regelmatig uit afvalbakken of ze liggen op straat.

Tot die tijd ga ik me behelpen met een kussensloop. Daar heb ik er veel te veel van, en ik wil geleidelijk overstappen op linnen linnengoed. Morgen even een lusje eraan zetten (1 minuut werk) en uitproberen maar. Dat kan wel doorlekken, maar zo zie ik wel welk formaat slim is, hoe breed en diep, wat kiepert handig, wat is een handig lusje, etc etc.

Ik houd jullie op de hoogte of dit werkt.