Als ik een dag thuis werk, dan kunnen er drie dingen gebeuren:

Of ik zit ’s morgens veel te lang de krant te lezen, waarna het tijd voor koffie is, die naadloos overgaat in lunch, waarna de mail weggewerkt moet worden, en dan een tijdje niks en dan is de dag voorbij.

Of ik laat mijn hoofd zijn eigen gang gaan en dan focus ik me de hele dag op een ding en dan is het donker voordat ik het doorheb. Dat kan een oude kaart zijn, een landschapselement dat ik wil uitzoeken, mijn blog landschaplopen dat hopeloos verslavend is, het boek over Doorwerth dat ik aan het schrijven ben, een vioolstuk dat ik wil instuderen of een naaiklus. Dit zijn topdagen.

Of ik dwing mezelf om de dag in uren op te delen.

De dagen van het eerste type zijn waardeloos en komen te vaak voor als er niks is om een dag van het tweede type te hebben. Dus dan dwing ik mezelf ’s ochtends om een dag-type-drie in te plannen. Zoals vandaag.

Ik maak een lijst met dingen die moeten (of mogen):

  • zanahorias aliniadas maken (we hebben vanavond straatfeest)
  • viool studeren
  • foto’s invoegen in een boek wat ik aan het maken ben over Doorwerth
  • blog sprokkelen: dit dus
  • blog landschap lopen: stuk afmaken over ‘Het Binnenveld in de 16e eeuw’
  • huishouden
  • linnen blouse naaien

Zeven dingen, dat is genoeg voor een vrije zaterdag. Om vijf uur begint ons straatfeest immers. Ik zorg altijd voor een afwisseling van dingen met en zonder computer (vandaag 3 om 4). De volgorde is willekeurig, net waar ik zin in heb.

Op mijn smartphone zit een kookwekker. Ik zet hem op een uur, draai hem op de kop en leg hem naast me. Het uur gaat in en ik begin aan mijn eerste klus. Na een uur word ik gewekt uit mijn roes: tijd voorbij. Even de benen strekken, hoofd leegmaken, koffie zetten, afwassen, plantjes water geven. Dan zet ik de wekker weer en begin aan de volgende klus.

Aan het eind van zo’n gestructureerde dag heb ik dus echt superveel gedaan. Ook dingen die ik anders voor me uit schuif. Ik vind dit een fijn systeem.

Hoe houd jij jezelf aan de gang en voorkom je dat je een beetje zinloos zit te surfen op internet?

Nou, dit stukje is wel klaar, de wekker staat op 35 minuten. Het was mijn tweede klus van vandaag, want de zanahorias (worteltjes) staan al in de marinade (aliniadas). Koffie!