Gisteren ben ik met Zoon2 naar Gorssel geweest: Met de trein naar Zutphen, daar twee OV-fietsen pakken en dan een kleine 10 kilometer fietsen door het prachtige IJsselland daar. Nou daar is niks mis mee als aanloopje.

In Gorssel staat het museum MORE met de grote verzameling Nederlands Realisme van Melchers. Charley Toorop, Carel Willink, Edgar Fernhout, Pyke Koch en nog wat namen. Voor een groot deel bekend werk. Op de bovenverdieping een schitterende tentoonstelling van Euan Uglow met meer dan 50 naaktportretten.

Een film van 15 minuten toont wat een egocentrische vervelende man hij moet zijn geweest, maar ook hoe hij te werk ging. Op een tafel lag zijn model, een graatmagere jonge vrouw, en op de muur achter haar had hij puntjes gezet om haar elke dag weer in exact dezelfde houding te manoevreren. En daar lag ze, hele dagen, weken, maanden misschien wel: wat een baan. En hij maar roken, rondlopen, interviews geven, meten en schilderen. Nee, daar heb ik niks mee. Maar het uiteindelijke schilderij is fantastisch.

Op de terugweg kwamen we toevallig bij de sluis van Eefde uit. We mochten overal komen en hebben uitvoerig vanaf de brug de werking van de sluis bekeken. Ze zijn bezig met een tweede schutsluis. Mooi vind ik dat, ik hoop op een herwaardering van onze kanalen en op nog veel meer vrachtvervoer per schip. Laten we de afgesloten kanalen weer open maken en duikers vervangen door bruggen zodat uiteindelijk al het bulkvervoer weer per water kan. Nederland Waterland.

En daarna fietsten we terug naar station Zutphen, leverden onze fietsen weer in, aten een hapje en gingen terug naar huis. We concludeerden dat ons doel weliswaar MORE was geweest, maar we uiteindelijk op de fiets en bij de sluis van Eefde echt uit onze dak waren gegaan.

Topdag.