Ik kan niet tegen een rugzak zonder band om mijn middel. Zelfs van een kleintje met alleen een portemonnee (en bril, en boekje, en sleutels, en zakdoek en haarborstel) erin krijg ik schouderpijn. Ik denk dat ik zelfs schouderpijn zou krijgen als ik de rugzak leeg zou laten: het gaat niet om het gewicht. Dus mijn dagrugzak heeft een band om mijn middel: ideaal! merk Vaude, superduurzaam ook nog. Maar voor middagen in de stad niet zo netjes.

Ik kan ook niet tegen een schoudertas: dan ga ik scheef lopen en krijg ik schouderpijn, rugpijn en vervolgens overal pijn. Een schoudertas (die meestal sowieso veel te zwaar is) hang ik dus schuin over de andere schouder, en dat is ook niks: ik heb dan altijd het gevoel dat mijn borst uitpuilt en mijn kleding wordt er niet charmanter van.

Nu heb ik een rugzak met een schuine schouderband gekocht. Best duur ding (70 euro), maar wel van een goed merk met een ergonomische vorm die precies in mijn rug past. De eerste dag moest ik even wennen: hoe strak moet die band, hoe draag ik hem, waar stop ik mijn portemonnee, waar mijn sleutels? En nu ben ik gewend en ik zou niet anders meer willen.

Ik heb geen schouderpijn. Dat is het allerbelangrijkste. Maar wat ook fijn is, is dat ik hem niet af hoef te nemen als ik iets wil pakken. Het wordt al een gewoonte: naar voren draaien, tas open, portemonnee eruit, dingetjes doen, portemonnee terug in de tas, en terugdraaien. Ik kan bij mijn bril, bij mijn waterflesje, telefoon. Echt superding.