Ik werk deze zomer 5 dagen per week: ik werk als invaller op twee recepties, en juist nu kan ik veel uren maken. Maar dan nog wil ik wel van de zomer genieten. Huisvlijt besprak het boek Staycation vol uitjes, maar dat werkt voor mij dus niet: ik heb geen vakantie, maar wil wel het zomergevoel. Ik vind dat me dat aardig lukt.

Ik ga vrij vroeg naar bed, zo rond 11 uur als het donker wordt. Dat moet ook wel, want op drie werkdagen gaat de wekker om half zes. Maar ik doe het ook omdat ik zo echt van de lange dagen kan genieten. Om half zes in de morgen is het namelijk al helemaal dag en kwetteren de vogels. De twee dagen per week dat ik pas om kwart voor negen weg hoef, geniet ik van de lange vrije ochtend.

Ik slaap met de gordijnen open: dat lijkt op kamperen! Als de wekker niet gaat, word ik vanzelf wakker als de zon in mijn kamer piept.

Ik zet zoveel mogelijk kamerplanten buiten. Dat geeft de tuin een tropisch aanzien: mijn terras lijkt een dure lodge in Afrika vol grote tropische bladplanten.

Mijn huis houd ik zo leeg en opgeruimd mogelijk. De planten zijn eruit, en ook verder zorg ik voor zo min mogelijk gedoe: kussens, kleedjes en prullen ruim ik weg. Droge dingen uit de natuur zoals takken en dennenappels gooi ik op de composthoop; ik zet wel een bos veldbloemen neer (deze week niet, ik kom om in de bloemen). Ik verstop alle papieren die ik deze weken niet nodig heb achter deurtjes.  Mijn huis lijkt op een vakantiehuisje met grote open tuindeuren, die zelfs nu het regent openstaan want er zit een balkon boven, en voor die tuindeuren zit ik nu heerlijk te schrijven.

Als ik ’s ochtends vrij ben, zoals vandaag op zaterdag, ontbijt ik in de stad. Bril mee, boekje mee, maar ik hoop dat er een krant vrij is. Dan zit ik op een terrasje met koffie, een croissantje en een glas sinaasappelsap te lezen en rond te kijken. Net als ik in Parijs zou doen.

Tenslotte: ik verlummel zo min mogelijk tijd thuis. Ik vind het heerlijk thuis hoor, maar thuis is een dag zo om en over een week vergeten. Of ik loop naar de uiterwaarden, water, bril en boek mee, en ga daar zitten lezen. Of ik fiets naar een dorp in de omgeving, bezoek het lokale museum, lunch op een terrasje en fiets via een andere weg terug. Ik loop veel door de stad, heb altijd een boekje bij me, en drink in de stad koffie of eet wat. Op werkdagen fiets ik niet via de kortste weg naar huis en geniet onderweg van plekken waar ik nog nooit geweest ben.

Heb je nog een goede tip voor me om nog meer te genieten van de zomer terwijl ik wel 5 dagen per week werk?