Ik heb nu al twee keer deze week gedroomd van de eikenprocessierups. In grote optochten met miljoen tegelijk verstoorden ze mijn wandeling in mijn slaap. En toen bedacht ik: is dit het einde van ons land?

Grote delen van Afrika waren eeuwen lang onbewoonbaar vanwege de Tseetsee-vlieg. Wikipedia:

De vliegen brengen verschillende ziekten over. De slaapziekte is zo gevaarlijk dat in gebieden waar deze ziekte veel voorkomt eeuwenlang nauwelijks mensen en vee konden wonen. Sommigen zijn van mening dat dit de voornaamste reden is dat in sommige delen van Afrika nog veel ongerepte natuur bestaat.

Gaat dit met de eikenprocessierups ook gebeuren?

Ik lees in een wandelblog: ‘ik wacht nog even met het wandelen door eikenbossen tot de vlinders zijn uitgevlogen.’ Maar: als de vlinders zijn uitgevlogen, blijven de nesten met de huidjes achter in de boom. Die nesten vallen langzaam uit elkaar, verwaaien in de wind, vallen op de grond. Misschien zijn ze in de herfst nog wel gevaarlijker dan nu. De weerhaakjes blijven 6 jaar irritant. 6 Jaar!!!

Op de informatiesite over de eikenprocessierups lees ik dat de weerhaakjes ook in water last kunnen veroorzaken. Afgeraden wordt om in de buurt van eiken te zwemmen.

Onder de douche spoel je weerhaakjes eraf, die komen in het water, dat wordt gezuiverd en gefilterd maar geen weerhaakje is daarvan onder de indruk.

Ik lees op diezelfde site dat we eigenlijk altijd met een beschermingsbril op door eikenlanen en bossen moeten wandelen. In elk geval nu de rupsen actief zijn. Maar hoe zit dat dan straks als de vlinders zijn uitgevlogen en de nesten in de herfststormen verwaaien? Nog even en de Bever verkoopt maanpakken als wandeltenue.

En dan lees ik dat er nu twee keer zoveel nesten zijn als vorige jaar. En vorig jaar twee keer zoveel als het jaar ervoor. Als je dan meerekent dat de weerhaakjes 6 jaar irritant blijven, zie ik het somber in. We hebben volgend jaar niet alleen te maken met twee keer zoveel nesten als dit jaar, maar ook nog met de nesten van dit jaar. Het telt op!

Even rekenen hoe dat dan is over 4 jaar als dat in dit tempo door blijft gaan: in jaar 2017 hadden we N nesten en die zijn 2023 niet meer gevaarlijk. In 2022 hangen er dus N + 2N + 4N + 8N + 16N + 32N = 63 keer zoveel nesten in de bomen als in 2017, en daarna pas zijn de oudste nesten definitief niet meer gevaarlijk.

Volgens mij moeten we hier wat aan doen….