Durf jij nog plastic wegwerpboterhamzakjes te gebruiken? Ach nee, het is geen kwestie van durven: als je vindt dat het nog best kan, moet je voor je mening uit durven komen. Maar wil je het nog? Ik niet. Ik heb al heel wat alternatieven geprobeerd, en ik heb nu de perfecte oplossing gevonden. Mijn perfecte dan, wat voor jou werkt, is aan jou natuurlijk.

Een lunchtrommel vind ik meestal te groot, zeker op de terugweg als hij leeg is. En dan plet ik hem nogal eens, althans als hij van hard plastic is. Overigens bestaat een lunchbox uit zoveel plastic dat daarin honderden plastic boterhamzakjes gaan, weeg maar na. Dan kun je beter boterhamzakjes afwassen. Er bestaan ook metalen lunchboxen, maar dat metaal wordt gewonnen in vervuilende mijnen, dus ook dat vind ik eigenlijk geen oplossing.

Een lunchskin is gemaakt van stof met een plastic binnenlaagje. Ik lees (op de site Schoonspul waar ze de skins verkopen) dat dit PU is, Polyurethaan. Daar is niets duurzaams aan en wordt niet gebruikt voor voedselverpakkingen, dus of deze informatie klopt, weet ik niet. Op de lunchskin zelf staat geen informatie. Ik werd echt wantrouwend toen mijn twee lunchskins na verloop van tijd verkleurden naar het broodbeleg. Er zijn mensen die ze zelf maken, maar ik vind dat je dan wel heel goed moet uitkijken welk type plastic je gebruikt. Zeker geen polyurethaan, maar ook geen Mexicaans tafelzeil bijvoorbeeld.  Je kunt er een goedgekeurd boterhamzakje voor gebruiken natuurlijk, maar dan kun je net zo goed het stofje weglaten. Boterhamzakjes zijn namelijk prima af te wassen.

Wat ik het liefst zou gebruiken is bananenblad of zoiets. In Colombia at ik tamales: deeghapjes in bananenbladeren. Maar welke kamerplant zou ik daarvoor kunnen gebruiken?

Tot die tijd heb ik mijn oplossing gevonden: hersluitbare zakjes van noten uit de supermarkt. Ik ben gek op noten, dat scheelt. De zakjes zijn er in twee formaten: in de kleine, voor 150 gram noten, passen twee boterhammen. In de grote passen er vier. De zakjes zijn bedoeld voor voedsel, hersluitbaar en prima af te wassen.

Op de zakjes staat: ‘deze verpakking bestaat voor minimaal 45% uit biobased plastic. Biobased wil zeggen dat de grondstof plantaardig is. En dus niet een fossiele grondstof als bijvoorbeeld olie, waar de aarde maar een beperkte voorraad van heeft.’ Dat klinkt heel groen, maar dat is het niet echt: plastic is plastic. Er bestaat ook afbreekbaar plastic, maar dat zal dit niet zijn (dan had het er vast op gestaan).

Maar goed, tot de wereld nog beter wordt, vind ik dit een mooie oplossing. Wat gebruik jij?