Omdat ik twee invalbanen heb, werk ik vooral in de zomer. De rest van het jaar heb ik eerlijk gezegd maar 4 uur per week vast werk, en dat levert geen luxe broodbeleg op. Maar goed, er gaan niet veel weken voorbij zonder een paar extra uurtjes.

In de zomer is het anders: collega’s willen met vakantie, het liefst drie weken achter elkaar. Komende zomer willen twee collega’s tegelijk weg. Deze collega’s zijn geen collega’s van elkaar, maar wel allebei van mij. Twee invalbanen dus waar ik tegelijk mag invallen.

Daar zie ik best tegenop, want ik ben aan vrijheid gewend. Ik kan de hele dag thuis nuttige dingen doen of buiten genieten. Ik heb vanmorgen al viool gestudeerd (een bourree van Bach uit het hoofd geleerd), gestudeerd op een oude kaart, gelezen in een geschiedenisboek, ik ben een paar sokken aan het breien en begonnen met een serie zomernaaiklussen. Ik ben bezig met een boek over Doorwerth en over Spullen en met een artikel over het Moftbos. En dan nog dit blog en het landschapsblog. Plus de politiek: nog een paar weken gemeenteraad en dan verder in het waterschap.

Waar haal ik de tijd vandaan om te werken? Zolang ik het geld niet nodig heb, hoef ik niet zo nodig mijn vrije tijd op te offeren.

Dus ik zie er tegenop. Maar toen bedacht ik me ineens dat het misschien wel meevalt. Die ene invalbaan is tenslotte maar 5 uur per dag en tien minuten fietsen hier vandaag. De andere is 9 uur per dag plus reistijd van 3 uur. Dat is fors, maar die reistijd is leuk als ik heen en weer fiets en ’s avonds verder niks te doen heb. Dan maak ik daar een soort fietsvakantie van met een wat langere pauze (van 9 uur dus). Dat doe ik elk jaar, en elk jaar is dat eigenlijk een heel prettige periode: dan versimpel ik het huishouden, ruim hobbyspullen op en richt me op fietsen-werken-fietsen-ontspannen-slapen.

Hoeveel uren werk ik nou de komende weken? Is het echt zo dramatisch?

  • week 26: 14 uur verdeeld over 3 dagen.
  • week 27: idem
  • week 28: 28 uur verdeeld over 4 dagen.
  • week 29: 33 uur verdeeld over 5 dagen.
  • week 30: 37 uur verdeeld over 5 dagen.
  • week 31: 36 uur verdeeld over 4 dagen.
  • week 32: 21 uur verdeeld over 4 dagen.
  • week 33 en verder: 4 uur op 1 dag.

Dat is wel confronterend: in geen enkele week haal ik de 40 uur, en slechts in 5 weken werk ik 4 dagen of meer. Anderen richten zo hun hele leven in, en hebben dan slechts in de zomer 3 weken en met kerstmis 1 week vrij.

Ik schaam me dat ik hier tegenop zie.