Het lijkt me zo leuk om de miljoenen te zien binnenlopen terwijl ik door het bos loop. Kan dat met bloggen? Nou, nee. Tenzij je in Amerika blogt en dan stukjes schrijft als ‘6 tips om je kamer groen in te richten’. Dat wordt dan 100.000 keer gelezen en daarmee verdien je minstens 5000 dollar.

Zulke stukjes heb ik ook wel eens geprobeerd. Maar die zijn niet leuk om te schrijven, niet leuk om te lezen. Het zijn mijn minst gelezen stukjes. Bovendien heb ik geen advertenties op dit blog. Dus loop ik lekker door het bos maar lopen de miljoenen niet.

Voor mijn andere blog landschaplopen heb ik me wel aangemeld bij Wordads, het advertentieprogramma van WordPress. Dat kost me (aanbieding) 90 euro per jaar. Ik heb net mijn eerste 2 cent verdiend. Dat wordt toch minstens een tientje per jaar, kassa! O, daar moet die 90 euro dan nog vanaf. En dan heb je een site met 2 advertenties per stukje. Dat is minder dan op die Amerikaanse tip-blogs die vol staan vol flikkerende advertenties waarbij ik omdat ik met een touchscreen werk, terwijl ik scroll steeds weer per ongeluk op een advertentie klik. Kassa voor de schrijfster, k** voor mij.

Als ik mijn eigen analyse erop loslaat, begint Wordads pas te werken als je minimaal 400 views per dag hebt. Dat haal ik met landschaplopen bijna nooit, met dit blog regelmatig. Het minimum is 1 cent per 1000 views. Dat kan oplopen als je een blog hebt met een goed koop-publiek. Dat heeft landschaplopen natuurlijk niet, daar lezen alleen liefhebbers van landschap, oude kaarten, tweedehands boeken, en goedkoop wandelen.

Met advertenties word ik dus niet rijk. Maar ik houd er wel bijzonder leuke contacten aan over: ik heb net meegeschreven aan een boek over landschap rond Wageningen, ben bezig met een boek over wandelen in Doorwerth, schrijf artikelen voor een tijdschrift. Dat allemaal op uitnodiging vanwege het blog. Dat is veel leuker dan advertenties.

Wie van jullie verdient via advertenties geld met bloggen?

O ja, allemaal wel even op de link klikken naar landschaplopen, dan vertel ik morgen hoeveel cent dat heeft opgeleverd.