Op advies van jullie – trouwe lezers en reageerders op mijn niet meer zo trouwe stukjes – heb ik een percolator gekocht. Ik ben om, dank jullie wel!

Ik heb zo’n oeroud overbekend zeskantig Italiaans apparaatje voor op het gas. Water erin, koffie erin, opzetten, even wachten en genieten. Ik heb er eentje gekocht voor 2 kopjes want daar komt precies 1 kopje uit. Italianen drinken uit vingerhoedjes.

Voor Zoon2 heb ik er als verjaardagscadeau ook eentje gekocht, voor 4 vingerhoedjes. Met in het verrassingspakket (schoenendoos) vier expresso-kopjes plus twee koffiekopjes in stemmig Hema-grijs. Hij krijgt nog een bijpassende cappuccinomok: kan hij voor 1, 2, 3 en 4 mensen koffie schenken.

Heerlijke koffie, ik geniet terwijl ik dit zit te typen.

Het enige dingetje – waarom altijd een maar erbij? ik word een zure oude bes – is dat al na een week het kunststof oor smolt, inclusief het rubberen ringetje. Dat kwam door mij hoor, ik was vergeten om water in het apparaatje te doen. Het huis stonk nog drie dagen naar verbrande koffie vermengd met gesmolten plastic en rubber. De rubbertjes kun je bijkopen (dat moet een reden hebben, gebeurt dit vaker of zo?), het handvatje heb ik vervangen door een pannenlap.

Heb jij ook dat iets altijd in de eerste week stuk gaat, dat er altijd op de eerste dag een vlek op je nieuwe schoenen of trui komt? Dat het daarna jaren goedgaat? Een soort van inwijding. Je zult zien, dit apparaatje gaat zonder handvat nog tien jaar mee.

Wat zal ik nu eens doen met mijn loeidure metalen filter wat van geen meter werkt? Plantenpotje met handige drainagegaatjes?