Ik heb geen koffiezetapparaat, geen Senseo, geen expressomachine. Ik heb een waterkoker, filterhouder en een thermoskan. Dat werkt prima en levert heerlijke koffie op.
Maar: er moeten wel filters in. Ik gebruikte tot voor kort papieren wegwerpfilters, maar zie daarin twee nadelen:
- het is wegwerpspul en daar wil ik vanaf. Als oplossing hiervoor gebruikte ik de meeste filters twee keer, haha, zuinigheid met vlijt. Twee keer gebruiken is geen enkel probleem als je een dagje wacht (en intussen andere filters gebruikt) tot de koffieprut erin is opgedroogd, dan gooi je de koffieprut zo bij de compost en kun je het filter eenvoudig nog een keer gebruiken. Een derde keer lukt dan weer niet, dan komt er een bitter smaakje in: blijkbaar smaakt oude koffie bitter.
- het papieren filter verteert niet op mijn composthoop. Dat was wel even een dingetje. Ik dacht dat het gewoon papier was, en volgens mij was het dat vroeger ook. Maar als ik mijn composthoop omzet, zitten daar tientallen onverteerde filters in. Theezakjes verdwijnen (behalve de plastic piramides), koffiefilters niet.
Dus ik zocht een alternatief, en vond die bij mijn kampeerspullen: een zakje van tante Betje. Een koffiefilter dat je kunt her en her en hergebruiken. Ideaal voor op de camping als je tenminste een thermoskan met wijde opening meeneemt. Maar het filter is niet fijn genoeg: onderin mijn kopje koffie ligt altijd koffiedrab en dat schijnt niet gezond te zijn.
Bij Dille & Kamille kocht ik een metalen koffiefilter. Twee nadelen van mijn Tante Betje zijn opgelost: het metalen filter zet je eenvoudig op een kan en de gaatjes zijn klein genoeg dat er geen drab in je koffie komt.
Probleem opgelost? Helaas niet echt. Ik weet niet hoe ik het filter moet schoonmaken. Na twee keer koffie zetten zonder grondige schoonmaakbeurt is mijn koffie weer bitter. Zoals nu, vandaar dit stukje. De drab wil ik gebruiken als compost, dus die schud ik er zoveel mogelijk uit. Maar dan? Het best werkt nog om een half uur onder een stromende kraan te borstelen tot alle koffiekorreltjes uit de gaatjes zijn gelopen. Dat moet dan een krachtige waterstraal zijn, dus kost tientallen liters water, weg milieuwinst. Misschien wordt het schoon in een afwasmachine maar die heb ik niet. Na veel puzzelen met verschillende borstels en werkwijzes (van de buitenkant, van de binnenkant; droog of juist nat) heb ik de tandenborstel gevonden als beste borstel. Daarna zit het filter er schoon uit, maar als ik het tegen het licht houd zie ik nog steeds verstopte gaatjes. En dat maakt de koffie bitter dus.
Dus ik snak naar tips. Hoe maak ik mijn metalen koffiefilter schoon zonder 50 liter water te gebruiken?
Perculator koffie is niet zo goed voor je LDL cholesterol. Grover malen , het water er 2x door laten lopen en de koffie is heerlijk. uit de cafflano!
LikeGeliked door 1 persoon
Jarenlang heb ik koffie gezet met een stenen filter met de bekende papieren filters, maar ik kreeg op een of andere manier altijd hoofdpijnkoffie. Ik ben toen ik mijn eigen appartement had overgestapt op mijn percolator (15 euro voor een Bialetti bij Lidl, zie ze ook vaak tweedehands) en kreeg loeisterke armen dankzij de handmolen. Geen hoofdpijn meer én… geen filters. Ik gooi mijn oude koffie nu in de wormenbak.
De percolator gaat ook altijd mee naar de camping. Heel makkelijk en zero-waste. De koffie die we dan gebruiken is meestal voorgemalen… desnoods thuis met ons elektrische molentje!
LikeGeliked door 1 persoon
Al jullie reacties lezend is de beste tip: de percolator.
LikeGeliked door 1 persoon
Voor die 1,2 gram aan gerecycled koffiefilterzakpapier per dag (of 0,4kg/jaar) ga ik geen moeite doen. Kan bij oud papier nadat de koffie er uit is geschuld. Afspoelen met water lijkt mij een stuk milieu-onvriendelijker. Er zijn vast zaken waar meer eer aan te behalen is.
LikeLike
Ik onderzoek nu koken op deductie: https://speld.nl/2019/04/12/koken-op-deductie-maak-logisch-onontkoombare-gerechten/
LikeLike
Bij ons staan koffiefilters in het rijtje dat niet in de papierbak mag.
LikeLike
Bij onze gemeente staat dat koffiefilters met koffiedrab bij de GFT moeten, maar er staat niets over koffiefilters zonder koffiedrab. Volgens mij is dat gewoon papier. Er staat ook nadrukkelijk dat koffie door de gootsteen spoelen niet goed is voor riool en zuivering. Dat laatste gebeurt bij het schoonspoelen van een permanent filter.
LikeGeliked door 1 persoon
Dat koffie doorspoelen niet goed is, heb ik ook gelezen. Hier mag ‘vuil papier zoals koffiefilters’ niet bij het papier. Ik heb geen gft-bak, ik heb een composthoop, en koffiefilters composteren niet. Al met al overziend vind ik een permanent filter dat je uitspoelt een slechte vervanging van papieren filters.
LikeLike
Zou een schoon pantykousje geen optie zijn om over je filter te doen? Dat draai je daarna binnenstebuiten en even onder de kraan. Ik heb het nooit gedaan maar wellicht het proberen waard. Maar ja, bedenk ik me nu, daar komen misschien weer rare stoffen af die in je koffie komen. Hm, mss ook geen goed idee. 🤔
LikeGeliked door 1 persoon
Ik denk dat de kleurstof en de polyamide zelf inderdaad niet getest is op weerstand tegen kokend hete vloeistof die je daarna opdrinkt.
LikeLike
Mijn vriend heeft zo’n kunststof filter van een soort gaas, kan hij iedere keer gebruiken. Gooit de prut op zijn compost en spoelt hem uit en gebruikt hem weer. Weet niet waar ie hem vandaan heeft trouwens.
LikeGeliked door 1 persoon
Zo eentje heb ik ook een paar maanden gebruikt, maar dan komt er wel drab in mijn koffie.
LikeGeliked door 1 persoon
Oke heb het gevraagd aan mijn vriend maar hij heeft geen last van prut. Dus mischien toch een andere ik weet het ook niet.
LikeGeliked door 1 persoon
https://www.kookpunt.nl/capri-life-koffiemaker-met-bamboe-handvat-3-kops/nl/product/16393/ In deze zit een dun laagje stevig plastic . Loopt prima door enis goed schoon te maken .Ik heb spijt dat ik het er uit gesneden heb. Ik heb nu het zelfde geprut als jij . Wat een bende . En het maakt niet uit hoe fijn of grof ik m,n handkoffiemolen zet .
LikeGeliked door 1 persoon
Wat een grappig design! Heb je het plastic eruitgesneden omdat je geen plastic in je hete koffie wilt?
LikeLike
Inderdaad een linnen doek gebruiken maar dan moet je wel meerdere hebben.
LikeGeliked door 1 persoon
Voor 2 kop koffie heb ik een perculatortje. Onderin doe je water en in het perculator gemalen koffie. Het water pruttelt eroverheen. klaar! Kost geen vermogen en is prima koffie. Ik heb ook een zelfgemaakt tante Betje-ding van een oud hemd en een stukje ijzerdraad. Gaat ook prima als je het af en toe even in afwassopje wast en in de zon droogt.
LikeLike
zo’n percolator staat ongeveer bovenaan mijn wensenlijst. Zo mooi en zo lekker.
LikeLike
Ik gebruik een perculator.
In mijn wormenhotel ( wormenhotel.nl ) mogen papieren koffiefilters. Ik ben benieuwd hoe dat werkt. Ik kom er later op terug.
Vrolijke voorjaarsgroet,
LikeGeliked door 1 persoon
Ik deed het ook jarenlang met een tantebetje. Naar haar ben ik zelfs vernoemd 😉
Hier zijn een paar oplossingen voor de prut:
1 Rustig laten zinken en het laatste slokje niet opdrinken
2 Een ander stofje in het instrument monteren: niet zo’n gebreide kous maar fijne recht geweven katoen of linnen, bv van een fijne zakdoek. Daar blijven korreltjes minder in vast zitten en ze zijn er makkelijker uit te krijgen. In plaats van er een tantebetje van te maken, kun je het lapje ook gewoon in je metalen filter leggen.
3. De koffiebonen grover malen en ze een poosje laten trekken in het tantebetje. Als ze grover zijn, laten ze minder korreltjes na.
4. De grof gemalen bonen laten trekken in de koffie, zonder filter, dus als bij arabische koffie. Na afloop voorzichtig in je kopje gieten en de drab laten staan – of toch nog door je tantebetje doen, en dat daarna meteen uitspoelen. Of, als je daar geen tijd voor hebt, wegzetten in water natuurlijk. Tegen de verbittering 😉
LikeLike
Dat lapje lijkt me wel wat, maar dat gaat wel ten koste van het prachtige moderne design wat ik nu heb….
LikeGeliked door 1 persoon
Die stond verkeerd, waarvoor excuses: Ja, dat is dan weer lastig …
LikeLike
Ja, dat is dan weer lastig …
LikeLike