Ik heb geen koffiezetapparaat, geen Senseo, geen expressomachine. Ik heb een waterkoker, filterhouder en een thermoskan. Dat werkt prima en levert heerlijke koffie op.

Maar: er moeten wel filters in. Ik gebruikte tot voor kort papieren wegwerpfilters, maar zie daarin twee nadelen:

  • het is wegwerpspul en daar wil ik vanaf. Als oplossing hiervoor gebruikte ik de meeste filters twee keer, haha, zuinigheid met vlijt. Twee keer gebruiken is geen enkel probleem als je een dagje wacht (en intussen andere filters gebruikt) tot de koffieprut erin is opgedroogd, dan gooi je de koffieprut zo bij de compost en kun je het filter eenvoudig nog een keer gebruiken. Een derde keer lukt dan weer niet, dan komt er een bitter smaakje in: blijkbaar smaakt oude koffie bitter.
  • het papieren filter verteert niet op mijn composthoop. Dat was wel even een dingetje. Ik dacht dat het gewoon papier was, en volgens mij was het dat vroeger ook. Maar als ik mijn composthoop omzet, zitten daar tientallen onverteerde filters in. Theezakjes verdwijnen (behalve de plastic piramides), koffiefilters niet.

Dus ik zocht een alternatief, en vond die bij mijn kampeerspullen: een zakje van tante Betje. Een koffiefilter dat je kunt her en her en hergebruiken. Ideaal voor op de camping als je tenminste een thermoskan met wijde opening meeneemt. Maar het filter is niet fijn genoeg: onderin mijn kopje koffie ligt altijd koffiedrab en dat schijnt niet gezond te zijn.

Bij Dille & Kamille kocht ik een metalen koffiefilter. Twee nadelen van mijn Tante Betje zijn opgelost: het metalen filter zet je eenvoudig op een kan en de gaatjes zijn klein genoeg dat er geen drab in je koffie komt.

Probleem opgelost? Helaas niet echt. Ik weet niet hoe ik het filter moet schoonmaken. Na twee keer koffie zetten zonder grondige schoonmaakbeurt is mijn koffie weer bitter. Zoals nu, vandaar dit stukje. De drab wil ik gebruiken als compost, dus die schud ik er zoveel mogelijk uit. Maar dan? Het best werkt nog om een half uur onder een stromende kraan te borstelen tot alle koffiekorreltjes uit de gaatjes zijn gelopen. Dat moet dan een krachtige waterstraal zijn, dus kost tientallen liters water, weg milieuwinst. Misschien wordt het schoon in een afwasmachine maar die heb ik niet. Na veel puzzelen met verschillende borstels en werkwijzes (van de buitenkant, van de binnenkant; droog of juist nat) heb ik de tandenborstel gevonden als beste borstel. Daarna zit het filter er schoon uit, maar als ik het tegen het licht houd zie ik nog steeds verstopte gaatjes. En dat maakt de koffie bitter dus.

Dus ik snak naar tips. Hoe maak ik mijn metalen koffiefilter schoon zonder 50 liter water te gebruiken?