In Wageningen is de winkeliersvereniging een nieuw initiatief gestart: boodschappen doen met je eigen verpakking. Ik wil daar graag aan meedoen, maar dat blijkt best ingewikkeld. Winkels die meedoen hebben een sticker op de deur.

zerowastesticker

Bij een kruidenwinkel koop ik vaak Baba Hanoush (broodbeleg van aubergine). Dat zit in grote bakken onder de toonbank en doet de winkelier ter plekke in een plastic bakje. Ik besluit het bakje te hergebruiken en lever het in om het te laten vullen. De winkelier vult mijn bakje, weegt en ik betaal. Als ik een nieuw bakje van haar had gekregen had ik hetzelfde bedrag betaald, maar zo’n bakje kost waarschijnlijk maar een paar cent. Maar wat als ik een zwaar glazen potje had ingeleverd? Dan had ik dus veel te veel betaald, tenzij ze eerst mijn potje weegt, dan de Baba Hanoush erin doet, weer weegt, het gewicht van het potje ervan aftrekt, en dan uitrekent wat het smeersel zelf kost. Hmm, voorlopig gebruik ik het plastic bakje gewoon een paar keer. Wel zo eenvoudig.

Dan brood. Ook bij de bakker zit een sticker op de deur, maar ik heb geen broodzak. Waarvan maak je een broodzak? Het lijkt me dat brood in katoen snel uitdroogt. Een plastic broodzak hergebruiken? Ik besluit een brood te kopen in een papieren broodzak (van vetvrij papier waarin het brood niet uitdroogt) en dan die broodzak vaker te gebruiken.

Een collega koopt vaak thee waarbij ze haar eigen metalen busje meeneemt. Het blijkt dat ze het afgelopen jaar altijd dubbel heeft betaald omdat de winkel het busje meewoog. Tja, dat motiveert niet echt. Ze neemt voortaan maar een plastic zakje van huis mee, en doet de thee thuis over in het blikje. Het zakje kan ze vaker gebruiken.

Lastig hoor, boodschappen doen met eigen verpakking. Heb jij hier ervaring mee?