De verkiezingen zijn geweest, mijn partij PvdA heeft het diepe dal overleefd en doet weer mee. Een nieuwe partij schudt de boel in de provincies door elkaar, maar het waterschap heeft daar niets mee te maken.

Ik ben gekozen als bestuurslid in het Waterschap Vallei en Veluwe. Een nieuwe uitdaging en daar was ik wel aan toe. Vandaag zit ik de hele dag op de bank beleidsstukken door te lezen. Het is echt super interessant en ik heb er reuze zin in om hier de komende vier jaar de tanden in te zetten. Het waterschap gaat over onderwerpen die centraal staan in hoe we omgaan met het veranderende klimaat: water en droogte, landschap en natuur, energie en circulaire economie. Ik lees over het verwijderen van fosfaat uit afvalwater zodat het opnieuw gebruikt kan worden, hittestress in steden, het maken van bioplastic uit afvalwater, zonnepanelen op dijken, toenemende recreatiebehoefte nu het in de zomer droger en heter wordt. Hoe voeg ik daar mijn rode linkse duurzame verhaal in?

Ok, gauw verder lezen. Morgen word ik geïnstalleerd en ik gun mezelf nooit inwerktijd. Gekozen is gekozen, ik kan niet pas na 2 jaar een beetje mee gaan praten.

Ik herinner me uit mijn oude vak ontwikkelingssamenwerking medewerkers die durfden te zeggen dat ze in hun eerste jaar vooral veel wilden leren. Natuurlijk leer je veel in het begin, maar je kunt niet een jaar een hoog salaris opstrijken terwijl je doel is om te leren. Kom op zeg, daar betalen we geen belasting voor. Meteen aan de slag, laat zien dat je je salaris waard bent. Als bestuurder in het waterschap verdien ik overigens ongeveer 500 euro per maand. Politici zijn zakkenvullers, hoor ik wel eens, maar dat zijn dan wel kleine zakjes.

Maar goed, ik leer dus in mijn vrije tijd en stamp mijn hoofd vol met kennis. Ik ben namelijk van de 9 partijen die meedoen de enige nieuwe fractievoorzitter. Ik wil dat de anderen me wel vanaf het begin serieus nemen. “Ooh daar heb je die nieuwe juf die van niks weet, laten we die eens uittesten of ze wel orde kan houden.”

Geniet van de zon, ik ga nog een paar uurtjes studeren.