Hoe is het met mijn beleggingen in 2018 vergaan? Nou, eerlijk gezegd superslecht. Ik heb 8% verlies gemaakt.

Ik beleg niet met geld dat ik nodig heb. En ook niet met geleend geld. Dus geen paniek, maar jammer is het wel. Eerlijk gezegd sta ik nu weer op het niveau van 2016; niets gewonnen, niets verloren dus. Ik had het net zo goed op een spaarrekening kunnen zetten, alleen had me dat een hartverzakking gescheeld.

Het slechtst hebben mijn beleggingen in milieu, water en windmolens het gedaan. Uit de overzichten blijkt dat vooral mijnbouw in de VS het nu goed doet, dat komt vast door Trump. De farmatische industrie loopt ook lekker, dat komt vast door die dure medicijnen. En Brazilie, dat komt vast door die nieuwe president. Wat een puinhoop, daar wil ik helemaal niet in beleggen.

Sinds oktober danst de beurs op en neer, maar elke val is ietsje dieper. Als ik eind oktober mijn hele portefeuille had verkocht, was ik nu rijk geweest. Helaas, dat heb ik niet gedaan, en ik heb het sindsdien te lang laten versloffen.

Dit moet beter kunnen. Ik zet wat periodieke orders stop en vervang die door nieuwe aankopen die het nu goed doen en ook de hoogste ranking in duurzaamheid hebben. Meer spreiden is nooit slecht.

Ik koop een ledenaandeel bij Odin van 1000 euro tegen 3,5% rente. Die 1000 euro staat dan wel 3 jaar vast, maar dat kan ik wel hebben. Nou moet ik eraan denken dat volgend jaar ook te doen en het jaar erna ook, en dan komt deze van dit jaar alweer vrij en rolt het systeem soepel door.

En ik zoek mijn Hoogvlietspaarkaart maar weer eens op. Punten kopen bij de supermarkt is kleingeld sprokkelen, maar levert wel 144% per jaar op zoals ik hier heb uitgerekend. Jaja echt waar. Helaas gaat het maar om een tientje per jaar met mijn supermarktaankoopbeleid.

Tenslotte ga ik proberen nog een stukje hypotheek af te lossen, dat is weer 2,5%.

Deze bijstellingen maken voor dit jaar niets meer uit, maar hopelijk wordt het volgend jaar financieel zo wat stabieler.