Gedachteloos scheur ik een velletje van de keukenrol. Ik kan wel trots zeggen dat ik nooit papieren zakdoekjes gebruik, maar meestal scheur ik een velletje keukenrol af. Tja dat schiet niet op natuurlijk.

Nu stop ik echt met wegwerpspul.

Welk wegwerpspul gebruik ik zoal:

  • wcpapier: dat houd ik erin. Mocht ik nog eens in mijn eentje in een huis gaan wonen (wat ik niet wil) en nooit bezoek willen (ook geen fijn vooruitzicht) dan stap ik over op wasbare wcdoekjes. Niet dus.
  • keukenrol: voor de keuken gebruik ik dat niet meer, maar wel als zakdoek: daar stop ik mee. NU
  • brillendoekjes: die houd ik erin. Ik vind een stoffen doekje geen goed alternatief.
  • theezakjes om losse thee in te doen: daar stop ik mee als het doosje leeg is en dan stap ik over op het thee-ei. Dat duurt nog heel lang, want ik ben sinds kort fan van thee zonder thee: heet water.
  • koffiefilters: daar stop ik mee. NU. Ik heb een wasbaar filter, maar daarbij komt drab mee in de koffie en dat vind ik niet lekker en is niet gezond. Maar sinds een paar weken zet ik ’s morgens een thermosfles koffie, en dan zakt die drab naar onderen. Tweede voordeel: de drab is geweldig in de compostbak, maar die filters liggen er na een half jaar composteren nog net zo. Daar moet plastic in zitten.

Meer? In plaats van papieren keukendoekjes gebruik ik al jaren in stukken gescheurde stretch hoeslakens, swifferafstofdingen brei ik zelf, makeupschijfjes (het zijn eigenlijk makeafschijfjes) gebruik ik niet maar kun je zelf maken van badstof en biaisband. Verder kan ik zo niets verzinnen.

Goed, ik moet van mezelf dus aan de stoffen zakdoek. Nu ben ik ergens allergisch voor, dus heb ik het hele jaar door een snotneus. Als ik niet oplet liggen hier om me heen overal zakdoekpropjes. Ook in mijn tassen, jaszakken, broekzakken. Echt vreselijk, maar ik kan er weinig aan doen. Ja op zoek gaan naar de oorzaak van de allergie. In Afrika heb ik er geen last van, allergie voor Nederland is het.

Ik zoek in de krochten van mijn slaapkamer en vind twee echte stoffen zakdoeken en een aantal lapjes van de vorige poging. Ik wil in de keuken een mooi netje ophangen om ze in te doen als ik zie dat er al heen hangt. Ik vind een katoenen dunne lap op die ligt te wachten op betere tijden (oud kussensloop); ik scheur hem in handzame stukjes en die zigzag ik om. In het net zit nu een voorraad van 21 zakdoekjes en daar moet ik een week mee kunnen doen. Eronder staat een wasmand (die stond er al voor de keukendoekjes)  en daar kan ik ze zo ingooien. Want het nieuwe systeem moet minstens zo gemakkelijk zijn als het oude….

Het is afgelopen met de papieren proppen in de hoeken van mijn bank. Wow, als dat toch eens zou lukken.