Hoe vind je fijne of interessante nieuwe blogs? Dit wordt mij nogal eens gevraagd, en eerlijk gezegd heb ik er geen goed antwoord op. Ik doe maar wat en volg, schrik niet, ongeveer 200 bloggers. En daardoor kom ik ook weer andere bloggers tegen. Maar of ik de allerfijnste blogs inmiddels ken? Ik denk het niet, en bovendien beginnen steeds weer nieuwe bloggers te schrijven, gelukkig maar, en stoppen anderen, en dat is ook prima. Maar goed, zo vind ik nieuwe blogs:

WordPress heeft een handige manier om je te attenderen op blogs: in de reader staan onder een stukje altijd twee stukjes van andere bloggers over hetzelfde thema. Meestal volg ik die links en zo ben ik al op heel wat leuke blogs uitgekomen.

Ik kijk ook altijd of mijn volgers en reageerders zelf een blog hebben. Hun blog volg ik dan ook tenzij ze schrijven over iets dat me minder inspireert (recepten, handwerken, kleine kinderen). Voor wat hoort wat, niet waar? Gelukkig bloggen de meesten niet elke dag!

Ik zelf zet zo nu en dan een blog dat me boeit in het zonnetje. Ik gun die blogger meer lezers. Ik vraag me wel af of het helpt: het lijkt wel of wij ons eigen hoekje op internet hebben: ons hoekje van enkele tientallen bloggers volgt voornamelijk elkaar. Toch zie ik dat de link door zo’n 50 mensen wordt aangeklikt. Dus misschien een tip voor jou om ook je favoriete blogs in het zonnetje te zetten, dan leer ik ook jouw favorieten kennen.

Sommige bloggers heb ik leren kennen omdat ze reageren op andere blogs die ik volg. Dan moet er wel een fotootje van jezelf bij die reacties staan, anders valt me niet op dat het dezelfde persoon is. Zo heb ik Rob leren kennen: die reageerde vaak op enkele blogs die ik volgde, en ineens volgden wij elkaar ook. We zitten blijkbaar in hetzelfde hoekje van het internet.

De bloghop van Huisvlijt. Elke zondag kun je bij Huisvlijt je eigen blog spammen en dat doen tientallen bloggers. Zo kun je soortgelijke blogs vinden die misschien wel wat voor je zijn (ze volgen immers allemaal Huisvlijt).

De blogrol in Blogger. Blogger heeft een geweldige mogelijkheid om andere blogs te promoten: in de sidebar kun je een lijst van blogs zetten met het laatst geschreven blog bovenaan. Ik sta blijkbaar in de lijst van Vlasleeuwenbekje, en als ik een nieuw stukje heb geschreven, zie ik direct in mijn statistieken dat ongeveer 20 mensen daar via Vlasleeuwenbekje op klikken.  Kom ik op een fijn Bloggerblog met zo’n lijst, kijk ik altijd of er blogs tussen zitten die ik nog niet ken en die bekijk ik dan. Extra handig is dat de blogs die ik al volg in een andere kleur worden weergegeven. WordPress heeft die mogelijkheid helaas niet, echt jammer.

Tenslotte is er nog de bloglijst van Xiwel. Hierin staan honderden blogs die Xiwel in de eerder genoemde lijst van Blogger heeft gezet.