Ja je leest het goed, ik ben door de PvdA gekozen als lijsttrekker voor de waterschapsverkiezingen in maart 2019 voor het Waterschap Vallei en Veluwe.

Nou zijn dat niet de meest enerverende verkiezingen. Daarom worden ze ook tegelijk met de verkiezingen voor de Provinciale Staten gehouden, want anders komt er geen hond opdagen.

Nou is dat niet waar: mensen met een duidelijk belang bij het waterschap komen echt wel opdagen. Voor boeren bijvoorbeeld is het waterschap super belangrijk. Nou stemmen de boeren hier in het Waterschap Vallei en Veluwe niet zoveel PvdA, meer SGP, CHU en CDA (samen nu 9 van de 30 zetels). In die partijen staan veel boeren op de lijst. Bovendien hebben boeren 10% geborgde zetels, wat wil zeggen dat 10% van de zetels (dat zijn er 3 van de 30) sowieso naar boerenorganisaties gaat. Dus boeren zijn behoorlijk goed vertegenwoordigd in ons waterschap.

Ook natuurbelangen zijn goed vertegenwoordigd. Ook terreineigenaren hebben een geborgde zetel (1 dus), en ook natuurliefhebbers snappen het belang om te stemmen bij deze verkiezingen. De partij Water Natuurlijk (nu 3 zetels) komt voor het natuurbelang op.

Tenslotte zijn er ook nog 3 geborgde zetels voor bedrijven. De VVD (nu 3 zetels) kijkt ook goed naar de belangen van de bedrijven.

Ook kun je stemmen op de Algemene Waterschapspartij, Lokaal Waterbeheer en 50Plus. De Algemene Waterschapspartij vindt dat waterschapsperikelen geen politiek zijn. Bij Lokaal Waterbeheer kun je stemmen op iemand uit je eigen gemeente, tenminste als er iemand uit je eigen gemeente op hun lijst staat. Uiteindelijk komt toch de lijsttrekker in het waterschapsbestuur, dus tenzij die uit jouw gemeente komt, schiet je niets met je stem op. Wat 50Plus in het bestuur doet wordt me vast de komende weken duidelijk.

Je kunt dus ook op de PvdA stemmen. Wat doen wij in het waterschapsbestuur en waarom en wie vertegenwoordigen wij? Ik krijg nu regelmatig de vraag wat er nou politiek is aan het waterschap. Nederland moet gewoon droog blijven maar niet te droog en daar zorgt het waterschap voor. Dat er verschil is tussen de belangen van natuur en boeren willen velen nog wel geloven, maar wat de PvdA daar tussen doet hebben we blijkbaar de afgelopen 10 jaar nog niet zo goed uitgelegd. Sociale dijken?

Tenzij jullie nou allemaal gaan protesteren met gele hesjes wil ik graag de komende tijd regelmatig hierover stukjes schrijven. En dan wil ik graag heel veel reacties lezen, want dat vormt mijn gedachten alleen maar. Ik wil beslist niet proberen je te overtuigen op de PvdA te stemmen, mijn blog is geen verkapte reclame voor een politieke partij. Maar wel afpellen wat er politiek is aan het waterschap. Interessant?