Mijn zitkamer en eetkamer zijn weer eens een puinhoop dus Poes geniet: de vloer ligt vol met mijn winterkleren en ik heb twee dagen uitgetrokken om alles uit te zoeken. Wat een klus, ik zal blij zijn als het vanavond is…. Dan ben ik niet klaar hoor, maar dan is het goed genoeg.

Truien: Van mijn dikste zelfgebreide trui knip ik de mouwen af. Een reststrookje van 2 cm sla ik om en zet ik vast aan het pand. Nu kan ik hem aan over een shirt met lange mouwen, en dat staat hartstikke leuk. Een tweede langere trui, ook zelfgebreid, knip ik middenvoor doormidden. Na het netjes afwerken van de twee kanten is het nu een handig fijn vest. Vroeger droegen wij altijd en overal zelfgebreide truien. Op school bijvoorbeeld was het gewoon koud, en dat gold ook voor in mijn slecht geïsoleerde monumentale studentenhuis. Maar nu draag ik die prachtige zelfgebreide truien bijna nooit meer. Ja thuis: ik vind 16 graden prima. Van een coltrui knip ik de col links van het midden door en werk de kanten af met biaisband: een make-over met groots effect.

Broeken: Poes ligt op een grote stapel broeken.  Vier broeken zijn donkerrood en ik vraag me af waarom vier. Omdat die eerste niet lekker zit, en toen heb ik een tweede gekocht, en toen een derde en uiteindelijk heb ik mijn favoriete donkerrode broek zelf gemaakt. De eerste zit te laag in mijn taille (net onder de trommelbuik) en de tweede is te stug, hup weg ermee. Ik meet alle kruisnaden op en ja hoor het klopt: de broeken met een korte kruisnaad zijn het minst favoriet. Net als de broeken met teveel frutsels middenvoor (nog meer buik). Weg ermee. Ik houd zeven broeken over. Van maar liefst vier broeken ontbreekt een knoop of een haakje (de broeken die ik weg wil brengen naar de Emmaus repareer ik ook uiteraard), en een kwartier later zijn die gerepareerd. Een broek is te lang en die sla ik altijd om wat met mijn korte benen niet flatteus is, en een kwartier later is die korter.

Jurken: ook al zo’n grote stapel. Ik vis de favoriete eruit. Op de grond liggen de jurken met een foutje. Eentje is van acryl en daar hangen dus altijd haren van Poes en van mij aan. Weg ermee. Een fleecejurk is te kort. Voor een winterjurk vind ik dat minder erg dan voor een zomerjurk, want met mooie kousen en hoge laarzen staat een kortere jurk leuk. Hij mag blijven. Een gebreide jurk heeft een hoge strakke col: die knip ik door en werk ik af met biaisband. Hier ben ik echt blij mee. Een vierde jurk is model zak, en daar naai ik een gevormde middenachternaad in en ik neem de zijnaden een cm in: haha, ik word helemaal vrolijk.

Nu koffie en blog, en dan zo weer verder. Er liggen nog een aantal vesten, eentje met te strakke mouwen die nergens overheen passen, en een tweede met juist wijde mouwen die niet onder een jas passen. Zucht.

Twee dagen ploeteren, maar dan heb ik een gratis opgekalefaterde prima wintergarderobe.