IMG_20181008_105934.jpgIk heb wel eens eerder geschreven dat bezoekers verbaasd omhoog kijken naar het plafond in de keuken. Dat is er namelijk niet, je kijkt tegen de balken en planken van de vloer van de badkamer erboven. En dat kan heel mooi zijn als het zo ontworpen is (landelijk design), maar dat is het hier niet. Je kijkt dus ook tegen leidingen aan. En nog steeds kan dat mooi zijn (industrieel design), maar ook dat is het hier niet. Je kijkt ook tegen een wapperend stuk plastic aan dat ergens een leiding op zijn plek houdt, en een stuk aluminiumplaat dat is bevestigd waar planken ontbreken, de planken ontbreken elders ook en daar zie je geknutsel van prutswerk waarbovenop de tegelvloer ligt.

Voor dit mooie uitzicht er was, keken bezoekers ook verbaasd omhoog: het plafond in de keuken was een vochtvlek die even groot was als het plafond zelf. Niet een beetje uitgeslagen maar met alle kleuren van de schimmelregenboog. Toen ik het huis kocht had de vorige eigenaar daar wat witsel overheen gekalkt. Jaja, lekker hoor.

De oorzaak lag in de badkamer, maar vanuit de badkamer kon je niet bij de oorzaak. Die was weggeklust in de vloer. Onbereikbaar onder tegeltjes, bad en douchecabine.

Tja, en toen dacht ik dus op een dag dat het eenvoudiger zou zijn om het plafond uit de keuken te slopen (kippegaas-cement) dan de vloer uit de badkamer. Dat pakte goed uit. Zoon23 hebben met veel enthousiasme het plafond eruit gesloopt tot aan de laatste draadjes. Ik heb alles opgeruimd, vrouwenwerk waar mannen klussen, en sindsdien kunnen we bij de diverse lekkages.

De eerste hebben we gerepareerd. De tweede hebben we gerepareerd. De derde verdween vanzelf.

Een paar weken geleden begon het weer ergens te lekken, precies bovenop een keukenkastje. Het duurde even voor ik het doorhad, namelijk toen water van het kastje begon te lekken op het aanrecht.

Ik zucht en zet koffie. Zoon23 zuchten mee en pakken een trapje. Ik zet een plantje op het kastje, precies waar het lekt. Zodra het plantje verdroogt, is de lekkage voorbij. Tevreden drinken we gezellig koffie.