tillandsia

Tillandsia zijn luchtplanten. Ze halen hun water en voedsel uit vochtige lucht, dus je kunt ze ergens neerleggen zonder grond. Ideaal voor luie plantenverzorgers die vergeten water te geven

Ik vind tillandsia leuk. In de Botanische Tuin in Berlijn zag ik ze ook. Met Zoon1, eigenaar van vegan donutshops, besprak ik dat die wellicht geschikt zijn voor zijn zaken. De bladplanten die er nu staan, krijgen meestal teveel water, zien er niet goed uit en dat is in zo’n zaak niet fijn. Maar we konden in Berlijn geen Tillandsia vinden (we wilden geen stukjes van planten uit de Botanische Tuin roven). Maar hier in Wageningen wel! Ik heb er vanmiddag vier gekocht, en daarmee wil ik experimenteren. Ik heb ze in  de badkamer opgehangen. Er staat daar al een grote palm dus met een paar tillandsia erbij is het nu net een sauna.

Wat is Tillandsia

Tillandsia zijn luchtplantjes: ze eten en drinken niet met hun wortels, maar met huidmondjes op de bladeren. Ze gebruiken hun wortels alleen om zicht vast te hechten aan bomen.

Er zijn tientallen soorten. Allemaal zien ze er klein en droog uit. Ze lijken nog het meest op een kleine ananasplant, maar dan met smalle uitgedroogde bladeren. Sommige zijn bijna sprietig. Eentje lijkt op hangend grijs mos (spaans mos). De meeste plantjes zijn tussen de 5 en 20 cm groot en worden ook niet veel groter. Alleen dat spaans mos kan zo 2 meter lang worden als je geduld hebt.

Sommige zijn grijs: die hebben dikke bladeren als vetplanten en groeien op bomen in de woestijn. Ze houden van droogte en licht. Andere zijn groen: die hebben dunne bladeren en groeien op bomen in het oerwoud, en houden dus van warme vochtige lucht. Sommige zijn geverfd door de teler met gele of rode punten, maar die koop je dus niet, dacht ik zo.

Ze zijn familie van de Bromelia: de Bromelias van Moeder zien er inderdaad ook als stijve ananasplanten uit, maar dan groter en met rood gestreepte bladeren. De bloemen zijn ook hetzelfde, maar tillandsia bloeien niet gemakkelijk en hun bloemen zijn kleiner. Na een bloei laten ze eerst nog babyplantjes geboren worden in de oksels en dan sterft de moederplant af. Ze leeft voort in haar pups.

De verzorging van groene tillandsia

Licht

Groene tillandsia kunnen vrij donker staan. Je kunt ze best ergens op een plank neerleggen een paar meter van het raam.

Vocht

Groene tillandsia houden van warme vochtige lucht, het liefst zo rond de 20 graden. Ze doen het perfect in een badkamer waar veel gedoucht wordt. Of in een glazen pot met opening. Maar pas op, ze kunnen wel tegen vochtige lucht, maar niet tegen water op hun bladeren dat in de oksels zakt, dan rotten ze snel weg. Je kunt ze ook een keer per week onderdompelen in lekker warm water, goed uitschudden, op de kop uit laten lekken en dan weer neerleggen.

De verzorging van grijze tillandsia

Licht

Grijze tillandsia houden van licht maar niet van zon. Ze vinden het fijn als ze in de buurt van een raam of een daglichtlamp staan.

Vocht

Grijze tillandsia houden van droge lucht, maar een keer per week met de plantenspuit in de buurt stellen ze toch wel op prijs. Pas op dat het water niet in de oksels zakt. Ook grijze tillandsia kun je onderdompelen, maar dat hoef je niet zo vaak te doen.

Zijn ze geschikt voor luie plantenverzorgers?

Maar nu antwoord op de vraag: zijn ze geschikt voor luie plantenverzorgers? Ja. Maar het zijn wel echte levende planten en die zijn helemaal afhankelijk van jou voor hun leven. Dus je moet er wel iets voor over hebben.

Grijze tillandsia zullen niet snel doodgaan van droogte, maar als ze echt te droog worden lijken het grijze stoffige kunstplanten en ben je waarschijnlijk geneigd ze weg te gooien. Maar als je ze even onderdompelt in warm water en op de kop wegzet, komen ze zo weer tot leven. Immers, in de woestijn regent het ook wel eens 11 maanden niet.

Ik heb net een plastic zak met spaans mos gekocht (van dat grijze draderige spul waar je kerstbakjes mee maakt). Bekijk het maar eens goed: het zijn allemaal aan elkaar zittende kleine plantjes tillandsia. Ik dompel ze even onder en laat ze uitdruipen in een vergiet. En ja hoor, allerlei strengetjes komen tot leven. Wow! Andere stukken worden bruin en dor, die zijn echt dood.

Wil je een tillandsia ophangen in de badkamer, kies dan een groene en hang hem op de kop zodat er nooit water in de oksels zakt. Leuk als cadeautje voor een beginnende plantenliefhebber. Voor in de badkamer van een studentenhuis of zo, waar zes mensen dagelijks lang en warm douchen. Is de badkamer minder nat, dan kan een grijze ook, zoals spaans mos.

Is dit geen roofbouw?

Als je je tillandsia koopt bij een goede winkel of tuincentrum, kun je vragen of ze in een kwekerij zijn opgekweekt. Dat zouden ze moeten weten. Maar echt zekerheid heb je niet want er is wel degelijk handel met tillandsia die in de vrije natuur geplukt zijn. Ze groeien in Zuid- en Midden-Amerika overvloedig in het wild. De meeste soorten, en zeker de gewone die je hier voor weinig geld bij het tuincentrum koopt, zijn niet beschermd. Tja, die overweging is aan jou.

En jij?

Vind jij tillandsia ook zo leuk, heb je ze in huis en wat zijn jouw ervaringen?