Ik heb van een oude fleece slaapzak een poncho gemaakt. De rits van de slaapzak was kapot, en een fleece slaapzak is gewoon een slecht idee: fleece houdt de warmte niet vast. De fleece is oranje, vroeger de kleur van Zoon3. Die nu bij me staat in de kamer om zijn wasgoed over de radiatoren te hangen. Zodat het hier lekker vochtig wordt.

We hadden drie fleece slaapzakken, drie Zoons immers, een groene, blauwe en oranje. De groene ligt in Berlijn bij Zoon1. Die leeft vegan, dus wol komt het huis niet in. De blauwe heb ik al eerder tot poncho vermaakt voor Moeder. Ze vindt het hier altijd koud, en dus had ik haar de vorige keer dat ze hier logeerde verrast met een poncho. Die ze zo fijn vond dat ze hem mee naar huis wou nemen. Prima natuurlijk, dus nu heb ik van de laatste fleece slaapzak nog eentje gemaakt. Heerlijk zit ik hier nu op de bank te typen in het oranje fleece. Het voordeel is van een poncho boven een vest of een trui is dat Moeder hem gemakkelijk kan aan- en uittrekken. Ik moet zeggen, ik voelt heerlijk comfortabel.

Ik had wel oranje naaigaren nodig. Dat koop ik altijd bij een speciaalzaak of bij de fourniturenkraam op de markt. Maar op zaterdag is er geen stoffenmarkt, en het regende, en ik vond de speciaalzaak te ver lopen. Tweedehands proberen? Zouden die naaigaren verkopen?

De Emmaus (soort kringloop) heeft een hele kast met fournituren, en ik opende het een na het andere laatje. Rode knopen. Zwarte knopen. Elastiek. Ritsen, Gordijnhaakjes. En toen zwart naaigaren. Enthousiast ging ik verder: zelfs het naaigaren lag op kleur! Groen. Blauw. Geel. Rood/oranje. Voor een half klosje naaigaren heb ik 30 cent betaald.

Maar gordijnhaakjes! Die heb ik hier ook nog liggen: volgende week leg ik ze in het juiste laatje bij de Emmaus. Mocht ik ze ooit nog nodig hebben, haal ik ze daar wel weer op voor een grijpstuiver. Ritsen heb ik er al eerder heen gebracht. Knopen nog niet, die hebben voor mij nog iets magisch, zeker de oude bakelieten van Oma.

De Emmaus als voorraadkast, waar ze alles netjes sorteren en op kleur in kleine ladekastjes bewaren, en voor die bewaarservice betaal ik dan 30 cent. Zij blij, ik blij. Ideaal toch?

Ik koop er ook wel eens stof en maak daarvan bijvoorbeeld dit jasje, ook 30 cent.