Gisteren was het weer zover: de jaarlijkse klerenverfdag. Ik had vier kledingstukken uitgekozen die me lekker zitten maar die ik weinig draag vanwege de kleur. Een wit vest met zwarte noppen, een wit bloesje met zwarte kriebeltjes, een citroengeel vestje en een hardrood shirt met lange mouwen. Allemaal van de Hema, allemaal met van die iets te harde Hema-kleurtjes.

En ja ik weet, ik maak mijn kleren in principe zelf, en wat ik koop moet bio, eco en/of anderszins verantwoord zijn. Maar het leven gaat zoals het gaat en ik had deze kledingstukken nou eenmaal.

De aanleiding was een prachtig donkerrood van Asko, zuiver wol en helemaal bewust. Maar me net iets te flodderig en veel te duur. ‘Ik heb nog zoveel kleren’, maar thuis paste ik het een en ander en het zag er allemaal ineens armoedig uit. Herken je dat? Je verft een muurtje en pas als het klaar is valt op hoe de rest ook aan een verfje toe is.

Kleren verven dus. Ik had nog een pakje verf in de kast liggen. Paars.

Ik begon met het vest: dat is prachtig egaal dieppaars geworden met zwarte stippen. En met witte knopen, dus daar moet ik nog wat mee doen.
Toen het bloesje: dat is ook prachtig egaal donker paars met zwarte kriebeltjes, maar met witte naadjes. Dat is dus altijd de verrassing: hoe worden de naden, de boorden, de knopen, de kantjes en bandjes? Want die zijn meestal synthetisch, en dat neemt heel anders verf op.
Toen het citroengele vestje: dat is okergeel geworden. Blijkbaar was er toen te weinig verfstof over, ook al leek het water nog dieppaars. De kleur is nu helemaal hip. Dit is de reden dat ik de kledingstukken een voor een verf: als je teveel bij elkaar gooit, wordt alles vaal.
Toen het rode shirt, want ik dacht dat het misschien door het materiaal van het vestje kwam dat het nauwelijks pakte. Nou, dat rode shirt heeft een iets diepere kleur dan voorheen, veel mooier dan het was.

Het bloesje en het vest passen prachtig bij elkaar en bij mij. En het andere vest en shirt passen in elk geval beter bij de rest van mijn kleren in de kast. Vier nieuwe kledingstukken, wow!

Voor wie tips wil: hieronder mijn stukje van vorig jaar met 6 tips over kleren verven.

Een extra tip, nummer 7: koop een pakje verf in een mooie kleur als je toevallig bij het Kruidvat bent. Wacht niet tot de dag dat je kleren wilt verven, want dan is de dag om voordat je verf hebt.

sprokkelen

Zelf verven van je kleren is een geweldige manier om je garderobe op te frissen. Hier wat tips.

  1. Wie zelf verft hoeft niet meer op kleur te letten in de uitverkoop. Dus als je een prachtige kwaliteitsbroek tegenkomt voor een leuke prijs maar met de verkeerde kleur: koop en verf. Ik loop niet graag in tweedehandskleren, maar na verven zijn ze van mij.
  2. Het is gemakkelijk lichte kleren donker te verven, andersom is wat hopelozer. Naden, knopen en ritsen nemen meestal geen verf op, of kleuren in elk geval anders. Dus een roze broek wordt grijs, naden en knopen blijven roze. Katoen neemt goed verf op, polyester veel minder. Dat levert vaak leuke resultaten op die je van te voren echt niet verwacht. Stiksels, kraagjes, kant vallen des te meer op. Wow!
  3. Zelf geverfde kleren uit een verfbad passen altijd bij elkaar, terwijl de oorspronkelijke kleur heel verschillend was. De uiteindelijke kleur hangt af van het materiaal en de oorspronkelijke…

View original post 215 woorden meer