11 Tips om iets te doen met koffiedik, koffieprut of koffiedrab in en rond je huis. Hoe noem jij het? Koffiedik is een restproduct als je zelf koffie maakt, en daar moet je wat mee. Gratis, nog goedkoper dan soda! Ik ga weer uit van de scheikunde: koffiedik is zuur, zit vol mineralen, is bruin, absorbeert luchtjes (?) en is korrelig. Uiteraard kun je het bij het gft afval doen of het op je eigen composthoop gooien. Maar je kunt er meer mee doen. :

 1. Zet een bakje koffiedik in de koelkast als die ruikt naar bedorven voedsel.
 2. Gebruik koffiedik als schuurmiddel voor metalen pannen in plaats van een groen plastic schuursponsje. Niet op ceramieken pannen omdat dat misschien vlekken geeft.
 3. Maak kleine krasjes in donker hout onzichtbaar door ze te vullen met koffiedik vermengd met olie.
 4. Gooi koffiedik in de haard als je die leegmaakt: door de koffie stuift de as minder door de kamer.
 5. Gebruik koffiedik als scrub voor je handen tegen vis, knoflook- en uiengeur.
 6. Maak een lekkere schuurzeep voor je tuinhanden door een nat zeepje door koffieprut te rollen.
 7. Gooi koffiedik zonder het filter in het bakje met gft-afval op je aanrecht: dat bakje wordt altijd hartstikke vies, en de koffieprut absorbeert vocht en geurtjes. Daarna gaat de koffie met de rest van het afval alsnog op de composthoop.
 8. Gebruik koffieprut als verf voor een vaal shirt, om licht hout te verouderen, om papier oud te laten lijken (leuk voor een kinderdiploma of een cadeaugedicht), of om uitgebeten vlekken in hout donkerder te maken. Of om bruin haar nog bruiner te maken. Koffiehaar!
 9. Leg randjes koffiedik rond kwetsbare planten tegen slakken: die houden namelijk absoluut niet van het glijden door droge koffiedik.
 10. Vul twee sokken met koffieprut en stop ze een nachtje in stinkschoenen. Of, nog eenvoudiger, gebruik hiervoor oude senseopads. Weg stank!
 11. Gooi koffiedik rond zuurminnende planten zoals azalea en hydrangea (hortensia) die door het zuur blauwe bloemen krijgen.

Zo zeg, waar googelen in het Engels op Amerikaanse sites niet goed voor is. Wat doe jij met koffiedrab? Ik lees het graag, want zo leren we van elkaar.