Ik heb een houtkachel en dus as. Die as gooi ik op de composthoop want zit vol Calcium, Fosfor en Kalium. Net kunstmest! (maar dan zonder stikstof) Maar het is ook een goed schoonmaakmiddel. Het schuurt niet alleen maar is ook sterk alkalisch. Net zoiets als soda dus.

  1. Ik maak er de kachelruitjes mee schoon. Dat deed ik eerst met een prop keukenpapier, maar sinds deze week met een doekje.
  2. Want dat doekje kan mee in de witte was en het schijnt dat je was daar witter van wordt. Ik kan het me niet voorstellen, maar dat moet ik uitproberen.
  3. Eentje die ik ook zelf doe: in de winter bewaar ik een emmertje met as naast de voordeur. Is het glad op de stoep, dan strooi ik met as in plaats van met zout. Dat lijkt me beter voor plantjes, diertjes en grondwater. Denk ik, maar misschien is het wel net zo slecht als zout. Maar het handige is dat ik juist in de winter veel as heb. Ik denk dat al dat zout op straat superslecht is voor ons grondwater, maar daar hoor je nooit iemand over.
  4. Je schijnt er ook je zilveren sieraden en andere snuisterijen mee te kunnen poetsen, maar die heb ik niet.
  5. Googelen in het Engels levert altijd nieuwe tips op. Ok, je kunt dus as gebruiken om pannen en barbecue mee af te wassen of te schuren.
  6. Niet alleen het kachelruitje, maar alles met ingebrand vuil schijn je te kunnen schuren met as. Pasta maken en schuren maar.
  7. Je kunt er loogwater mee maken, en daarmee maak je dan weer zeep. Heb jij wel eens zeep gemaakt met as? Ik volg een blog van iemand die dat inderdaad doet, en dat ziet er superambachtelijk uit. Knap hoor!
  8. Wrijf de wond van een afgeknipte of afgezaagde tak van een plant in met as om bloeden te voorkomen. (tip van Rob).

In het rekje van mijn oma zaten drie potjes: zand, zeep, soda. Geen as, maar als ik dit zo lees lijkt as me nog handiger dan zand. In elk geval minder aggressief als schuurmiddel. Wat kun je nog meer met as? Iemand tips?