Nu andersom. Wat maak ik schoon met soda, azijn, zeep, as, zand, biotex, ontvetter, en welke andere chemicaliën er nog meer in de kelderdeur staan? Ik denk dat we allemaal lui en gemakzuchtig zijn en steeds naar dezelfde vertrouwde pot grijpen die wel ongeveer doet wat hij moet doen. Maar dat kan natuurlijk handiger.

Bij mij staat geen pot zand bij de schoonmaakmiddelen. Oma had een rekje met drie potten: zand, zeep, soda. In Afrika schuren ze pannen schoon met zand. En waarom niet?

Tja, omdat het keihard onbarmhartig schuurt natuurlijk. Zand is kwarts, het hardste mineraal in de natuur. Met zand maak je schuurpapier. Grof zand -> grof schuurpapier. Fijn zand -> fijn schuurpapier. Maar zand in de keuken? Welke schuurmiddelen gebruiken we zoal in het huishouden?

  • groen schuursponsje
  • metalen schuursponsje (brillo met zeep of die grotere met krulletjes)
  • huishoudgum
  • microplastic
  • soda
  • puimsteen
  • as
  • zand

Ik wil dat mijn schoonmaakmiddelen goed zijn voor de toekomst, de leefwereld van mijn kinderen: microplastics komen er bij mij niet in. Ze zitten in sommige scrubs, die heb ik dus niet. Ik vermoed dat huishoudgum ook superslecht is. Dat slijt al als je ernaar kijkt. Ik heb het, enthousiast gemaakt door een kennis die ermee dweept, maar gebruik het nooit. Ik weet het niet hoor, misschien is het wel onschuldig, maar zo ziet het er niet uit.

De rest van het rijtje heeft wel degelijk een functie. Met as maak ik het kachelruitje schoon, met een papje van soda in olijfolie schuur ik mijn ellebogen, puimsteen gebruik ik voor mijn voeten, de groene schuursponsjes gebruik ik ook voor van alles (maar niet voor de rand in de wc). Vallen plastic groene schuursponsjes ook uiteen in microplastics? Al deze schuurmiddelen ga ik een voor een overdenken, maar nu eerst zand. Het lijkt me zo leuk om een Keuls potje met zand in de keuken te hebben staan en het dan nog te gebruiken ook. Maar waarvoor?

  1. Ik denk dat ik mijn granito vloeren ermee zou kunnen schuren. Wie gebruikt zand om te schuren? Ik lees graag je tips.