De wc heeft de naam van vieste plek in huis, maar ik lees nogal eens dat de keuken viezer is. En dan met name de gootsteen en je werkdoekje, en dat komt dan ook nog regelmatig met eten in contact! Maar ik geef toe dat de plek waar poep en pies wordt afgevoerd, vast niet de schoonste is. Zeker niet met spetterende mannen in huis.

Veel mensen maken de wc schoon met chloor. Scheut chloor erin, even schrobben, doorspoelen, klaar. Maar dat is volgens mij geen goed idee. Chloor doodt bacteriën, en wie maalt erom dat er bacteriën onderin je wc-pot zitten? Laat die maar lekker zitten. Chloor is slecht in het riool, want doodt immers bacteriën, en juist bacteriën vreten de poep en pies weg tot schoon water. Ook bleekt chloor, en verder doet het niets. Ja het ruikt alsof je hard hebt gewerkt.

De plek in de wc met de meeste bacteriën, is niet de wc-bril. Daar zit je op, en dat is het wel. En als er een paar bacteriën op zitten, zitten die daarna op je benen. Nou en? Nee, het gaat om je handen. Het lichtknopje, de doortrekker, de deurklink, de knop van de kraan moeten schoon. Echt schoon. Niet met chloor. Er bestaat Dettol reiniger en dat zal vast heel goed helpen, maar dat gebruik ik niet want ik wil geen bacteriekillers.

Ik maak een sopje met groene zeep en begin met het grondig schoonmaken van alles waar ik met mijn vingers aan zit. Daarna poets ik de rest van de ruimte, de bril en de pot. De vloer is oude granito, en rond de pot gelig en de kalk is uitgebeten door urine. Helaas, daar is niets meer aan te doen: weg is weg.

Ik giet ook wat sop in de pot en zet de wc-borstel erin terwijl ik verder werk.

De wc-borstelhouder zet ik in de emmer sop, het schoonmaken daarvan vind ik nog het goorste karweitje. Ik heb een tijdje een hoge dichte houder gehad, maar die paste niet in de emmer en toen kwam er al snel zo’n vieze laag onderin dat ik hem na een maand heb weggedaan. Brrr, maar je ziet ze veel, echt design. Nu heb ik weer zo’n goedkoop plastic ding en ook na een jaar gebruik is die brandschoon.

De pot maak ik schoon met de wc-borstel. Ik schrob en schuur en niet alleen de pot maar ook de borstel wordt weer als nieuw. Die borstel heb ik nu al een jaar of twee, drie, vier, en morgen krijg je daarvan een foto te zien (ik ben nu niet thuis): als nieuw zo schoon.

Dit was dus vijf minuten werk en de wc is bijna foto-schoon.

Twee dingen blijven over:

Ten eerste het onzichtbare vuil onder de rand. Ik heb een keer een product met een kromme hals gekocht vanwege de fles, en die vul ik steeds bij met water en azijn. Ik prober daarmee zo hard mogelijk onder de rand te spuiten om de poep die daar vast onder zit weg te spuiten. Er komen altijd wel stukjes los, maar ik denk dat dit het topje van de ijsberg is, maar ik ga niet kijken (met een spiegeltje zeker). Er bestaan wc-borstels met een extra borsteltje naar boven waarmee je onder de rand kan komen. Het lijkt me een goor borsteltje dat dan ook nog rechtop in de houder staat, voor iedereen zichtbaar, brrrrrr. Ik lees graag jouw tips, want mijn methode is ook niet geweldig.

Ten tweede de harde geelbruine laag aan de zijkant onderin de pot. Het klinkt alsof we grote viezerds zijn, maar de pot is nog de originele uit 1941. Dat harde geelbruine is urinesteen. Urinesteen ontstaat als urine reageert met kalk. Blijkbaar blijft er toch telkens een ietsepietsje urine in het water onderin de pot achter. Of waterzuinige plasserds trekken niet door. Goedkoop is duurkoop. Urinesteen is dus echt een steen he, je kunt er een muurtje mee bouwen zo hard, en die steen is ook nog eens geelbruin en stinkt. Hoe krijg je dat weg? Geen idee eerlijk gezegd. Ik lees dat fanatiekelingen poetsen met puimsteen. Sommigen zweren bij chloor, maar dat bleekt de steen alleen maar. De ellende is dat de steen ook verderop in de leidingen kan zitten, en dat verstopt de boel. Aderverkalking in je riool. Daar helpt chloor dus echt niet tegen.

Urinesteen lost net als kalk op in zuur, maar azijn is eigenlijk niet zuur genoeg. Anderen zweren bij cola, maar dat is nog minder zuur dan azijn hoop ik. Hmm, misschien moet ik vaker kotsen, maagzuur zal vast wel zuur genoeg zijn. Er zijn speciale superontkalkers, dat zal bijtend zuur spul zijn. Is een superontkalker slecht voor het milieu? Het lijkt me niet. Immers, in de pot reageert het met de urinesteen tot niets bijzonders. Azijn doet hetzelfde maar minder snel; uiteindelijk komen er dezelfde eindproducten uit (die er ook geweest waren als de urine en kalk direct waren doorgespoeld) en die zijn gewoon biologisch afbreekbaar.

Of wegbikken? Nieuwe pot kopen? Ik lees graag jouw tips.