In de badkamer zijn haren, shampoo en zeep, vet en huidschilfers het probleem. Dingen die in combinatie met kalk en warm water roze schimmel in voegen geven. En stof. Ik weet niet hoe het kan, maar de badkamer is de meest stoffige ruimte in ons huis. Een allesreiniger voor de douche bevat ontvetter en ontkalker maar laten we de scheikunde erachter eens ontrafelen.

Eerst het stof. Niets vervelenders dan stof in een poetsdoekje, dus eerst moet de vloer stofvrij. Zuigen dus.

Dan het vet in de douche: een keer per maand ga ik met de ontvetter en een microvezeldoekje aan de slag en weg is het vet. Voor de rest van de badkamer heeft ontvetter geen zin. De vloer en de muren worden echt niet vet. Wel de deurgreep, de deur daaromheen en andere dingetjes waar vingers aanzitten, dus dat ontvet ik ook snel even.

Verder is kalk een probleem: ook een keer per maand maak ik de douchecabine schoon met azijn. Ik gebruik schoonmaakazijn: goedkoop en sterk spul. Het emmertje met de azijnoplossing zet ik in de douchecabine en ik hang de douchekop er in terwijl ik bezig ben. Azijn laat schimmels in de voegen bij de douche verdwijnen. Die houden blijkbaar niet van zuur. Ik gebruik voor de voegen mijn schoonmaakeendje, zie foto, en een tandenborstel voor de hoekjes. Dat lijkt gepeuter op de millimeter, maar juist in de hoekjes hoopt vuil, kalk en schimmel zich op. Daarna spuit ik de cabine af met koud water. Kwartiertje werk. Foto-schoon.

IMG_20181009_092434.jpg

De rest van de badkamer maak ik om en om schoon met azijn en groene zeep. Zeep haalt vlekken beter weg en het ruikt zo lekker. Vind ik.

Schoonmaken met azijn klinkt ouderwets en van-oma, maar badkamerallesreiniger bevat ook azijn. En een ontvetter. En een geurtje. En een kleurtje. En water. Dus ‘product X’ werkt niet beter dan azijn. Zuur lost kalk op, en azijn is superzuur. Voor veel materialen te zuur, zoals voor marmer wat superharde kalk is. En als op een fles allesreiniger staat dat het veilig op marmer gebruikt kan worden, doet het niets tegen kalk en is het dus geen badkamerproduct.